Overslaan en naar de inhoud gaan

Google past code ChromeOS aan na wensen Nederlandse onderwijswereld

SIVON, de vereniging Samen Inkopen Voor Onderwijs Nederland, heeft Google grote aanpassingen laten maken in de code van de bestaande software voor ChromeOS en de Chrome Browser. Daarmee worden bestaande privacyrisico´s beperkt.
Google

De vereniging maakt dat bekend in een update over lopende afspraken en gesprekken tussen de Nederlandse onderwijswereld en Google. Begin 2022 startte SIVON met een onderzoek naar mogelijke privacyschendingen binnen ChromeOS en internetbrowser Chrome.

Google heeft daarop bekendgemaakt een belangrijke koerswijziging in te zetten waardoor organisaties waaronder de onderwijsinstellingen volledige controle houden over persoonsgegevens binnen Chrome OS die door Google worden verwerkt.

SIVON verwacht onderwijsinstellingen dit jaar de nieuwe verwerkersovereenkomst voor ChromeOS en Chrome browser te kunnen presenteren waarin deze aanpassingen zijn meegenomen. Het gaat hierbij alleen om een overeenkomst voor Chromebooks die centraal worden beheerd via een Workspace-account. Chromebrowsers die zijn geïnstalleerd op Windows- of Apple-apparatuur zijn niet van toepassing.

Aanpassingen in software

De aanpassingen werden vastgelegd in een zogeheten commitmentplan. “Het ontwikkelen van een verwerkersversie voor ChromeOS vraagt van Google veel aanpassingen in de code van de bestaande software en code”, zo laat de organisatie weten.

De afspraken zijn alleen van toepassing wanneer onderwijsinstellingen deze zelf ook accepteren. De scholen zullen daarvoor zelf een Data protection impact assessment (DPIA) moeten uitvoeren waarbij het gebruik van Workspace for Education en straks ChromeOs beoordeeld wordt op de eisen van de AVG.

Eerder akkoord met Zoom 

De aanpassingen zijn niet de eerste 'overwinningen' van de Nederlandse onderwijswereld. Zoom paste eerder privacyvoorwaarden aan voor alle Education- en Enterprise-gebruikers in Europa na intensieve gesprekken met SURF. Volgens SURF waren er risico’s bij gebruik bij onder meer videoconferentiediensten. AG Connect sprak eerder met experts over de wijze waarop scholen tegenkracht bieden aan techreuzen. 

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in