Overslaan en naar de inhoud gaan

Zoom past voorwaarden aan na druk Nederlandse onderwijswereld

Zoom heeft privacyvoorwaarden voor alle Education en Enterprise-gebruikers in Europa aangepast na intensieve gesprekken met SURF, de ICT-dienstverlener voor de Nederlandse onderwijs- en onderzoeksector. Volgens SURF waren er risico’s bij gebruik bij onder meer videoconferentiediensten.
videoconferencing
© Zoom
Zoom

Zoom heeft naar aanleidingen van de gesprekken met SURF afspraken over privacy gewijzigd voor alle gebruikers. De aanleiding daarvoor zijn gesprekken die in mei 2021 werden gevoerd, na een Data Protection Impact Assessment (DPIA) in opdracht van de Nederlandse overheid en SURF.

Er zijn onder meer wijzigingen aangebracht in de software. Ook zijn er nieuwe verwerkersafspraken gemaakt en toekomstige wijzigingen toegezegd. Zo is sinds november end-to-end encryptie in zowel één-op-één gesprekken als in groepsgesprekken mogelijk. Ook heeft Zoom aangegeven dat per eind 2022 vrijwel alle persoonsgegevens in de Europese Economische Ruimte (EER) worden verwerkt.

SURF trots op resultaat

De Nederlandse organisatie is trots op het resultaat.  “Zoom heeft in goede samenwerking met ons voor goede oplossingen kunnen zorgen en dat is veel waard”, licht Jet de Ranitz, CEO SURF toe. “Ik ben dan ook ongelofelijk trots op het team dat hier hard aan heeft gewerkt. Het inspireert mogelijk andere partijen tot een vergelijkbare samenwerking.”

SURF blijft de komende maanden nauw samenwerken met Zoom om de afspraken te monitoren. Dat gebeurt onder meer met het ontwikkelen van een aparte EU-supportdesk tijdens kantooruren, het ontwikkelen van de diverse selfservice tools voor data access requests en de implementatie van privacy by design en default principes.

Zoom is SURF dankbaar

Ook Zoom is tevreden met de vernieuwde afspraken, zo geeft het bedrijf aan in een reactie. “Ons bedrijf heeft zich steeds verder ontwikkeld om te kunnen blijven voldoen aan de toenemende wensen van al onze wereldwijde gebruikers. Hierbij zijn wij gegroeid in de wijze waarop wij omgaan met gegevensbescherming en -beveiliging”, aldus Eric S. Yuan, oprichter en CEO van Zoom. “Wij zijn blij dat de DPIA alle moeite onderschrijft die wij in het verbeteren van ons platform hebben gestoken. Ook zijn wij SURF dankbaar voor de wijze waarop zij ons hebben ondersteund op de weg naar state-of-the-art gegevensbescherming voor bedrijven, overheden en gebruikers in zowel Europa als de rest van de wereld.”

Toekomstige aanpassingen

SURF houdt de ontwikkelingen over het gebruik van clouddiensten nauwgezet in de gaten, waaronder rechtspraak en uitspraken van toezichthouders. De European Data Protection Board (EDPB) doet momenteel onderzoek naar het gebruik van cloud-services door de publieke sector. De resultaten worden eind 2022 verwacht.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in