Overslaan en naar de inhoud gaan

Eigen Zoom-alternatief van Rijksoverheid, gemaakt en geschrapt

De Rijksoverheid wilde een "eigen, extra beveiligd videovergaderplatform" ontwikkelen bij het uitbreken van de coronacrisis, bevestigt het ministerie van Binnenlandse Zaken na een bericht in de Volkskrant. Er werd, overigens zonder aanbesteding, een prototype ontwikkeld. Maar daar is uiteindelijk niets meer mee gedaan.
WebEx gestures
© Cisco
Cisco

Het prototype was niet gebruiksvriendelijk genoeg, waardoor is besloten het "niet verder door te ontwikkelen". Het Rijk werkte uiteindelijk door met Webex, "nadat het beveiligingsniveau voldeed aan het delen van vertrouwelijke informatie". Volgens de Volkskrant kostte het experiment meer dan 886.000 euro. Dat bedrag is betaald aan voorschotten om te komen tot een eigen, veilig systeem à la Zoom, Teams of het door de overheid al gebruikte WebEx.

Vanuit huis werken

Het Rijk vroeg bij het uitbreken van de crisis, waardoor ook veel ambtenaren vanuit huis moesten werken, een aantal overheidsorganisaties om te kijken wat de mogelijkheden zouden zijn voor zo'n eigen platform. De Uitvoeringsorganisatie Bedrijfsvoering Rijk (UBR) was een van die organisaties. UBR werkt via de stichting NTF (New Trust Foundation) "samen met ook marktpartijen", legt het ministerie nu uit. Zo ging NTF "met het bedrijf van een van haar eigen bestuursleden in zee". NTF is eind 2019 opgericht, met als doel om veilig digitaal werken te promoten.

De toewijzing aan de jonge stichting om een prototype voor een eigen videovergadersysteem te ontwikkelen, is gebeurd "om de vaart in het proces te houden". Maar "hoewel het argument snelheid nadrukkelijk speelde, hadden we absoluut geen overeenkomst moeten aangaan met een van haar eigen bestuursleden", geeft het ministerie nu toe. "De inhuur had aanbesteed moeten worden." De daadwerkelijke ontwikkeling is grotendeels gedaan door beveiligingsbedrijf X-Systems.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in