Overslaan en naar de inhoud gaan

Google geeft G Suite-gebruikers toch gratis uitweg

Google komt terug op zijn schrappen van gratis G Suite-accounts waarbij gebruikers daarvan moeten overstappen naar het betaalde Workspace. Het dreigende overstapmoment van juli dit jaar, óf het verlies van Google Apps-accounts, lijkt nu afgewend. Google gaat een gebruikersinventaris uitvoeren én belooft een gratis exit-optie.
Google-inlog op Windows 10
© Google
Google

Gebruikers die lang geleden zijn gegaan voor gratis accounts voor de toenmalige Google Apps (later hernoemd naar G Suite) zouden met ingang van juli moeten gaan betalen voor die zakelijke SaaS-apps. Google kondigde eerder deze maand een overgang aan naar een betaalmodel per eindgebruiker per maand. G Suite gebruikende organisaties die daar niet in mee gaan, zouden dan hun accounts voor de Google Apps kwijtraken. Dit verlies omvat ook eventuele aankopen.

Protest en zwichten

Deze strategieverandering van Google heeft door de botte, binaire optie voor gebruikers nogal wat ophef veroorzaakt. Sommige gebruikers zien een enorme kostenpost opdoemen, met slechts enkele maanden tijd om zich voor te bereiden. Google lijkt zich te hebben verkeken op het aantal gebruikers, hun totale aantal eindgebruikers (en dus de totale kosten) en/of het opgelaaide protest.

De ads-firma annex SaaS-aanbieder gaat een enquête houden onder G Suite-gebruikers die worden geraakt door de geplande verandering, meldt Ars Technica. Daarnaast zegt Google toe dat het gebruikers een mogelijkheid gaat bieden om hun data te migreren naar een consumentenaccount. Het bedrijf doet dit via een stilletjes geplaatste toevoeging aan de supportpagina voor G Suite.

Versus Office/Microsoft

Workspace / G Suite omvat SaaS-tegenhangers van de bekende Microsoft-applicaties in softwarepakket Office, inclusief Gmail en Agenda als tegenhangers voor mail- en agendaclient Outlook. Sinds het debuut van deze online-apps van Google heeft Microsoft zijn applicaties ook in webapp-vorm uitgebracht, onder de naam Office 365 wat later is omgedoopt naar Microsoft 365. Daarbij hanteert de aanbieder een abonnementsmodel.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in