Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Vestager

Google-concurrenten krijgen kans bij Google

Google gaat prijsvergelijkers een prominentere plek geven, om EC-antitrustboete af te wenden.

Eurocommissaris Margrethe Vestager © EC
19 maart 2019

Google gaat prijsvergelijkers een prominentere plek geven, om EC-antitrustboete af te wenden.

Google geeft prijsvergelijkers een nieuwe gelegenheid om prominenter in beeld te komen op pagina's met zoekresultaten te staan. Zo zouden die concurrenten meer op gelijke voet kunnen concurreren met Google zelf. De Amerikaanse reus op search-gebied hoopt hiermee af te komen van beschuldigingen van antitrustpraktijken én een dreigende forse Europese boete daarvoor.

De Europese Commissie (EC) heeft bepaald dat zoekmachine Google zijn dominante marktpositie heeft misbruikt om zijn eigen prijsvergelijkingsdienst te promoten. Daarbij zijn concurrerende prijsvergelijkers, zoals Kelkoo, benadeeld op een wijze die antitrustregels schendt. De mededingingstak van de EC, onder leiding van Eurocommissaris Margrethe Vestager, heeft Google al geruime tijd onder de loep. Daarbij is de antitrustblik niet alleen gericht op prijsvergelijking, maar ook op Google's mobiele besturingssysteem Android, naast nog ads geserveerd door Google op sites van derden.

Uitproberen in Nederland

Laatstgenoemde zaak zou nu afstevenen op een nieuwe megaboete voor de Amerikaanse tech- en ads-reus. Bronnen dicht bij mededingingscommissaris Vestager zeggen dat deze week de boete wordt bevestigd voor oneerlijke concurrentie met advertentieplatform AdSense. Ondertussen neemt Google nu maatregelen in de kwestie van prijsvergelijkers, meldt persbureau Reuters.

Google heeft eerder deze maand een nieuwe link geïntroduceerd voor zijn zoekresultaten die bedoeld is om meer bezoek te bezorgen aan prijsvergelijkingsconcurrenten. Het Britse Kelkoo geeft aan dat het één van de bedrijven is die door Google is geselecteerd om deze nieuwe link uit te proberen. Deze promotie voor concurrerende prijsvergelijkers moet volgens plan als eerste uitgerold worden in Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.