Overslaan en naar de inhoud gaan

Google beticht van Edge-sabotage

Google wordt ervan beschuldigd dat het doelbewust veranderingen aan zijn sites heeft doorgevoerd om het browserconcurrent Edge moeilijk te maken. Het bedrijf achter de veelgebruikte zoekmachine, het veelbekeken YouTube, het bekende Google Docs en andere populaire SaaS-diensten zou een groot aantal wijzigingen in hoog tempo hebben aangebracht die zorgden voor verlaagd prestatieniveau in Edge.
browsers
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Dit heeft Microsoft uiteindelijk gebracht tot het dumpen van zijn eigen renderingsengine EdgeHTML, om over te stappen op Chromium.

Deze beschuldigingen aan het adres van Google komen van een voormalige softwarestagiair die bij Microsoft aan Edge heeft meegewerkt. Officieel stapt Microsoft af van zijn zelfontwikkelde browserengine om te komen tot betere standaardisering voor het web. Daarvoor kiest de Windows-maker nu voor Chromium, de open source basis onder Google's browser Chrome. Ex-Edge-ontwikkelaar Joshua Bakita stelt echter dat de overstap naar Chromium in wezen is afgedwongen: om niet telkens op  achterstand te staan voor het vlot draaien van Google's webapps.

Jezelf voorrang geven

Bakita reageert op zorgen dat Google zou kunnen kiezen voor het integreren van eigen technologie waar het een hogere of zelfs exclusieve mate van toegang toe heeft. Daarmee zouden webapps van het bedrijf een speciale behandeling krijgen in de eigen browser en daarmee vlotter werken. Zo zouden andere SaaS-aanbieders maar ook browsermakers op achterstand worden gezet. De voormalige stagiair van het Edge-team stelt in zijn reactie op HackerNews dat dit al realiteit is.

"Dit is al gaande. Ik werkte zeer recent bij het Edge-team, en een van de redenen dat we besloten om EdgeHTML te beëindigen was omdat Google veranderingen aan zijn sites bleef maken die andere browsers liet struikelen, en we konden niet bijblijven." Hij geeft als concreet voorbeeld dat YouTube onlangs een verborgen leeg html-element (een empty div) heeft ingevoerd, óver video's heen gelegd. Dat heeft ervoor gezorgd dat in Edge de hardwarematige versnelling niet aansloeg voor het afspelen van video's. Dit zou nu gefixt moeten zijn in de oktober-update van Windows 10, stelt Bakita.

Accuduur voor video

Vóór het opduiken van de leeggelaten div op de veelbezochte videosite van Google liep Edge volgens de ex-stagiair flink voor op Chrome wat betreft energieverbruik tijdens het afspelen van video's. Dit vertaalde zich naar een voordeel voor batterijduur op laptops als daarop Edge werd gebruikt in plaats van Chrome. Google's browser heeft al eerder achterstand op accugebied vertoond. Bakita claimt dat Google haast meteen nadat de verborgen YouTube-wijziging was doorgevoerd, ging adverteren dat Chrome beter was dan Edge qua batterijduur bij video kijken.

"Wat het zo triest maakt, is dat hun geclaimde dominantie niet was te danken aan ingenieus optimalisatiewerk van Chrome, maar door een falen van YouTube. Over het algemeen beschouwd hebben ze het web langzamer gemaakt", klaagt de software-ingenieur die voorheen aan Edge heeft meegewerkt. Hij voegt daar nog aan toe dat hij zelf er niet van overtuigd is dat YouTube met opzet is gewijzigd om Edge te vertragen, maar dat sommige Edge-ontwikkelaars menen van wel. Een verzoek van Microsoft om de lege div te verwijderen is door Google afgewezen, zonder verklaring daarvoor.

Derderangs browser

Afgelopen zomer heeft browsermaker Mozilla ook al geklaagd over saboterende activiteit door Google, die toen al jaren liep. De maker van Firefox heeft in reactie de mobiele uitvoering van zijn browser zich bij Google laten identificeren als zijnde Chrome, om niet meer als derderangs browser te worden behandeld. De mobiele zoekpagina van Google schotelde Firefox Mobile namelijk een mindere gebruikerservaring voor, wat Android-gebruikers met Firefox benadeelde. Google heeft toen in een reactie verklaard dat dit een gebrek aan testing was, voor de mobiele variant van Firefox.

De oplossing voor Firefox om zijn user agent string aan te passen is een klassieke truc, die stamt uit de eerste browseroorlog. Het met Windows machtige Microsoft streed toen met browserpionier Netscape over dominantie op het web. Beide partijen hebben zich toen schuldig gemaakt aan het implementeren van nieuwe technologieën die nog niet tot webstandaard waren verheven, om zo compatibiliteit met de concurrent te verbreken. Dit gebeurde zowel clientside in de browser als serverside bij websites en kon bedoelde werking saboteren. De gewenste functionaliteit was vaak echter wel toegankelijk als een browser zich voordeed als zijn concurrent.

Redesign met oog op eigen browser

De huidige browseroorlog waarbij Google's Chrome al geruime tijd de dominante partij is, heeft in juli ook een opvallend incident met Edge gehad. Google's overgang naar zijn Polymer-design zorgde bij YouTube voor enorme achterstand bij het inladen van een pagina door Firefox en ook Edge, haalt OnMSFT nu aan. Browserdeveloper Chris Peterson van Mozilla legde uit dat dit werd veroorzaakt doordat Google met Polymer een afgeschreven API gebruikt die alleen is geïmplementeerd in Chrome. Voor zowel Firefox als Edge zijn er extensies beschikbaar die het vertragende effect van YouTube's redesign ongedaan maken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in