Beheer

Personal Tech
Accu bijna leeg

Laptop-accu heeft liever Edge dan Chrome of Firefox

Wat accu-sparende maatregelen betreft, lijkt Microsofts Edge nog steeds flink voor te liggen op concurrenten Chrome en Firefox.

© Pixabay CC0 Public Domain
13 april 2017

Wat accu-sparende maatregelen betreft, lijkt Microsofts Edge nog steeds flink voor te liggen op concurrenten Chrome en Firefox.

Wat vroeger de verwerkingssnelheid van JavaScript was, dat is nu het energiegebruik van de browser: een mooie methode om je af te zetten tegen de concurrenten.

Microsoft heeft opnieuw een salvo afgevuurd in deze strijd, met zijn jongste test van de duur dat een laptopaccu het uithoudt met zijn browser, die van Google en die van Mozilla. Het feit dat Microsoft die test ook publiceert, geeft al aan dat Edge er goed uitkomt. Dat was overigens bij vergelijkbare tests vorig jaar ook het geval.

Aanleiding voor de hernieuwde test is de publicatie van de Creators Update van Windows 10, met daarin een nieuwe versie van Edge en de HTML-engine erin (versie 40 en 15, respectievelijk). En die blijkt de concurrentie wederom de loef af te steken, laat Microsoft trots zien in onderstaande video:

 

 

De verschillen bij het continu afspelen van video zijn groot - 77 procent met Firefox en 35 procent met Chrome. De details van de opzet van de test vind je in deze Microsoft-publicatie op Github. Bij een simulatie van browsingactiviteiten vond Microsoft eveneens grote verschillen. Edge gebruikte daarbij 31 procent minder energie dan Chrome en 44 procent minder dan Firefox. Details van deze test vind je hier.

Er valt altijd te steggelen over de opzet van dergelijke tests; dat zal nu ongetwijfeld ook weer gebeuren. De gekozen gebruiksscenario's, bijvoorbeeld, kunnen van grote invloed zijn op de resultaten die je vindt. Anders dan in een test vorig jaar heeft Microsoft nu wel de jongste algemeen beschikbare versies van de concurrerende browsers gebruikt. Met dien verstande dat Opera deze keer niet is meegenomen. Dat is wellicht op basis van marktaandelen een te verdedigen keus. Maar het is wel jammer, omdat Opera van zuinig omspringen met energie ook een speerpunt heeft gemaakt.

Lees meer over
1
Reacties
Jan van der Zanden 14 april 2017 01:22
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.