Innovatie & Strategie

Personal Tech
Google Meet

Google beëindigt corona-aanbod voor gratis videochat

Lengte van videovergaderingen aan banden gelegd voor gratis gebruik.

© Google
14 juli 2021

Lengte van videovergaderingen aan banden gelegd voor gratis gebruik.

Google beperkt gratis videochats via Google Meet tot maximaal een uur, voor niet-betalende gebruikers. Daarmee beëindigt de internetfirma zijn pandemie-aanbod van langer gebruik voor grotere groepen, wat nog twee keer verlengd is qua einddatum. Nu krijgt Meet beperkingen opgelegd, qua lengte en groepsgrootte, en verwijst Google naar zijn betaalde Workspace-aanbod.

Tot voor kort konden gebruikers met een gratis Google-account, zoals een Gmail-adres, videogesprekken tot wel 24 uur voeren met meerdere mensen. Dat is nu teruggebracht tot 1 uur. Gesprekken tussen slechts twee personen mogen wel voorbij die tijdslimiet van 60 minuten gaan. Gebruikers met een gratis, persoonlijk Google-account die meer tijd willen voor groepsgesprekken, moeten hun creditcard trekken.

Deadline verstreken

De datum voor het verlopen van het eerdere, ruime aanbod qua gesprekslengte was 30 juni. Die deadline was al twee keer opgerekt: oorspronkelijk liep Google's aanbod tijdens de coronapandemie tot 30 september vorig jaar, en toen tot 31 maart dit jaar. Nu komt er geen volgende verlenging, weet technieuwssite 9to5google te melden.

Daarmee geldt dus een groepsbeperking van 1 uur voor gesprekken met drie of meer gratis gebruikers van Meet. Die Google-dienst concurreert met Zoom, Skype, Teams en andere videochatplatformen. De voortaan van toepassing zijnde Meet-beperking is wat gunstiger dan het gratis aanbod à 40 minuten van Zoom, merkt Ars Technica op. Maar Microsoft biedt met Teams ook een uur maximale vergadertijd, voor 100 gebruikers.

Markt vol concurrenten

Verder heeft Microsoft aangekondigd dat het Teams een vast plekje gaat geven in het aankomende Windows 11. Dit volgt relatief kort op de toevoeging eind vorig jaar van een videogespreksknop in de taakbalk van Windows 10. Die knop roept dan het door Microsoft overgenomen Skype op. Die ooit veelgebruikte app is sinds Windows 8.1 meegeleverd in het besturingssysteem, maar dat komt met Windows 11 ten einde - ten gunste van Teams.

Ondertussen ziet Google nu toch brood in het sturen van gebruikers naar zijn Workspace. Dat betaalde online dienstenpakket heette voorheen G Suite en omvat diverse diensten en functionaliteit. Meet-gesprekken in groepsverband voorbij de limiet van 1 uur vallen daar ook onder. Dit geldt al voor het Workspace-instapabonnement Business Starter, van 6 doller per gebruiker per maand. Uitgebreidere abonnementen (zoals Business Plus) bieden tegen hogere prijzen aanvullende functionaliteit, zoals noise cancellation, breakout rooms en opnames van videovergaderingen.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.