Innovatie & Strategie

Windows
Windows 10

Geniet nog van deze Windows 10-features: ze verdwijnen in Windows 11

Microsoft zet een punt achter een reeks Windows 10-eigenschappen en apps.

25 juni 2021

Microsoft zet een punt achter een reeks Windows 10-eigenschappen en apps.

Windows 11 moet een stuk sneller laden, beloofde Microsoft-topman Panos Panay gisterenavond. Dat is mede te danken aan het besluit afscheid te nemen van onderdelen van Windows 10 of ze in sterk gewijzigde vorm terug te laten keren in Windows 11.

Goodby Cortana. Het lukte je al niet het Nederlandse taalgebied te bereiken, dus veel Nederlandse gebruikers zullen Cortana alleen als belofte voor de toekomst hebben zien langskomen. Cortana moest worden wat Siri is voor Apple: een digitale assistent die met spraakinstructies allerlei taken op de computer kan uitvoeren. Maar anders dan met een telefoon of een slimme speaker heeft praten tegen een computer voor de meeste mensen geen toegevoegde waarde. Cortana verdwijnt in de Windows 11-versies voor consumenten, maar er is een speciale versie voor bedrijfstoepassingen in de maak.

Internet Explorer verdwijnt nu echt. Het was al langer bekend dat de stokoude browser nu echt ten grave wordt gedragen. Bedrijven die nog altijd webapplicaties gebruiken met afhankelijkheden van bijvoorbeeld ActiveX-elementen, moeten nu kijken of het ook lukt met IE-modus in de nieuwe Egde-browser.

Timeline, het overzicht dat Windows 10 biedt om het makkelijker te maken door te gaan met een bepaalde applicatie waar er bij het vorig gebruik werd gestopt. Timeline houdt de activiteiten bij op verschillende apparaten waarop met hetzelfde Windows-account is ingelogd. Gebruikers kunnen het deze maand nog gebruiken. Daarna worden er geen nieuwe activiteiten meer opgeslagen. Bij de upgrade naar Windows 11 is Timeline voorgoed verdwenen. Dat Microsoft stopt met Timeline is opmerkelijk. De eigenschap werd ooit als een van de grote vernieuwingen in Windows 10 geïntroduceerd.

Door de zijdeur afgevoerd

Maar zo zijn er meer features die Microsoft ooit met veel tamtam als grote innovatie over de bühne bracht. Neem het People-icoon in de taakbalk, dat een makkelijke toegang geeft tot mensen waarmee regelmatig contact is. Ook verdwijnen de Live Tiles uit het Startmenu en de mogelijkheid apps te groeperen onder een naam. Verder zal het niet meer mogelijk zijn de taakbalk aan de zijkant of de bovenkant van het scherm te plakken.

Het vergrendelingsscherm van Windows 11 zal niet zoals dat van Windows 10 in staat zijn van bepaalde apps een zogeheten Quick Status te laten zien. Daarnaast verdwijnt de Tablet-modus die eigenlijk alleen handig in gebruik was voor mensen met Microsofts eigen Surface-2-in-1-computer. De 2-in-1 met afneembaar toetsenbord heeft toch niet zo'n hoge vlucht genomen als Microsoft lang heeft gedacht. Er komt wel iets voor in de plaats voor de fans van deze formfactor. Microsoft heeft het nu over de ontwikkeling van ' keyboard attach and detach postures'. 

De S-modus komt alleen terug in de Home-versie van Windows 11. Met deze instelling was het voor beheerders en gebruikers niet mogelijk applicaties buiten de Windows Store om te gebruiken. Ook beperkte de instelling een aantal beheermogelijkheden.

Verder ziet Microsoft af van de standaard installatie van een reeks apps van eigen makelij. Het gaat bijvoorbeeld om 3D Viewer, OneNote for Windows 10, Paint 3D en Skype. Deze apps blijven wel beschikbaar in de Windows Store. Staan ze al op een pc, zullen ze niet worden verwijderd bij een upgrade naar Windows 11. Een app ui deze reeks verdwijnt echter voorgoed: de Wallet.

Met dank aan ZDNet, dat deze aanpassingen aantrof in de opsomming Windows 11 Specifications.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
PeterSr 25 juni 2021 14:47

Er kan nog veel meer uit, geef de gebruiker de mogelijkheid om b.v Word te stroomlijnen naar Wordpad plus, Exel naar een read only, enz en de rest van de programma's niet, zoals nu, in de achtergrond beschikbaar te houden.

Wordpad is veel te mager maar Word is voor vele snelle acties veel te lomp, Word uitkleedbaar maken of Wordpad met onderdelen van Word verrijkbaar maken

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.