Overslaan en naar de inhoud gaan

Golf informatica-aanmeldingen dwingt universiteit tot rem

Met ingang van het aankomende collegejaar 2022-2023 voert de Universiteit Twente een plafond in voor het aantal studenten aan de bacheloropleiding Technical Computer Science (TCS). Een maximum van vierhonderd studenten geldt dan. "Een noodzakelijke beslissing vanwege de enorme populariteit en groei van de opleiding."
studenten met laptop
© CC0 - Unsplash
CC0 - Unsplash

De universiteit meldt zelf dat het op de rem trapt voor het toelaten van studenten informatica. Dit vanwege "fikse groei" in de laatste jaren, verklaart de onderwijsinstelling. "Studenten draaien warm voor Computer Science. In 2015 kende TCS 62 nieuwe studenten. Het jaar daarop verdubbelde dit aantal en dit collegejaar verwelkomt de opleiding ruim vierhonderd nieuwe gezichten", aldus de aankondiging die gister is gedaan.

'Voor de kwaliteit'

Volgens de Universiteit Twente is het invoeren van een maximumaantal voor informaticastudenten nodig. Daar hoort ook selectie van studenten bij, om de kwaliteit van de opleiding te blijven waarborgen. Opleidingsdirecteur Vadim Zaytsev verklaart dat de opleiding TCS hoog staat aangeschreven "en tot nu toe vonden we altijd een weg om ons onderwijs op hoog niveau te houden".

Zo heeft de universiteit de leermethoden efficiënter gemaakt en zijn er meer docenten aangenomen. Maar volgens Zaytsev knelde het steeds meer. Het instellen van een numerus fixus is dan ook echt nodig, aldus de opleidingsdirecteur. De Universiteit Twente heeft de totstandkoming van deze numerus fixus afgestemd met de andere Nederlandse universiteiten die een technische informaticaopleiding aanbieden: die van Delft, Eindhoven en Groningen.

Keuzegids studies

De Universiteit Twente stond begin dit kalenderjaar met technische informatica op de derde plaats van beste universitaire ICT-studies, volgens de Keuzegids in combinatie met een historische vergelijking door AG Connect. Door de coronapandemie is voor dit jaar namelijk de Nationale Studenten Enquête (NSE) niet doorgegaan in het voorjaar van 2020. Die enquête geeft namelijk tijdens de coronacrisis geen eerlijke resultaten die goed te vergelijken zijn met voorgaande jaren.

De NSE wordt door de Keuzegids gebruikt voor de beoordelingen van opleidingen op het hbo, de universiteit en van de masters. Voor het overzicht van dit jaar heeft AG Connect dus de studentenoordelen van een jaar eerder gebruikt. Toen scoorde de Universiteit Twente ook al behoorlijk goed in de Keuzegids.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in