Management

Governance
Nat Friedman

GitHub verwijdert racistische termen 'master' en 'slave'

Github zoekt alternatieven voor kwetsende termen.

Nat Friedman © GitHub
15 juni 2020

Github zoekt alternatieven voor kwetsende termen.

'Master' en 'slave' en 'blacklist' en 'whitelist' zijn enkel termen waarvan GitHub het gebruik wil uitbannen. De protesten van Black Lives Matter de afgelopen weken heeft de ontwikkelaarsgemeenschap aangespoord alternatieven te zoeken voor de veelgebruikte termen die refereren aan het slavernijverleden. "Prima idee en we werken er al aan", zei GitHub-CEO Nat Friedman dit weekend op Twitter.

Bezwaren tegen het gebruik van de termen zijn er al langer. Zo deelde het inkoopbureau van het district Los Angeles in 2003 (potentiële) leveranciers van hard- en software al mee dat het ieder gebruik van woorden die als discriminerend of kwetsend kunnen worden gezien, dienden te vermijden. In 2018 werden de termen master en slave al verbannen uit Python en datzelfde deden de Drupal- en Django-gemeenschap al enkele jaren eerder. Ook in de Android- en de Go-gemeenschap worden deze discussies gevoerd.

Het lastige is wel dat elke gemeenschap weer zijn eigen alternatieven bedenkt voor de gewraakte termen. Zo zijn er voor 'master' alternatieven als 'main', 'default' en 'primary',  en voor 'slave' zijn 'secundary' of 'replica' bedacht, maar ook de combinaties parent/worker en leader/follower komen voor. Voor 'blacklist' zou 'deny list' of 'exclude list'moeten komen.

Flinke discussie

In Git en GitHub is het al jarenlang gebruikelijk de hoofdrepository van een project aan te duiden met 'master'. Ontwikkelaars kunnen dan hun eigen fork maken, daar aan sleutelen en vervolgens vragen aan de projecteigenaren om hun code te 'mergen' in de master repository. Verschillende projectgroepen zijn er al toe overgegaan om een andere naam te kiezen voor hun hoofd-repository, zoals bijvoorbeeld 'main', 'default', 'primary' of 'root'.

Git heeft een officiële wijziging in het gebruik van namen voorgesteld, maar dat leidde ook wel weer tot veel discussie in de mailinggroepen, signaleerde ZDNet. Het lijkt er nu op dat GitHub, dat de Git-structuur als basis heeft, los van de discussie bij Git zelf een nieuwe koers uitzet. Google-ontwikkelaar Una Kravets suggereerde dat in een tweet op vrijdag en GitHub CEO reageerde daar onmiddellijk op.

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
25
Reacties
Bop 29 juni 2020 16:11

GOED idee, maar niet te KRAMPACHTIG a.j.b!
Ik zag al hele logische alternatieven die soms zelfs duidelijker zijn .

Geus 22 juni 2020 14:38

Euh, Dominant en Submissive? Om vrijwilligheid aan te geven?

Peter19 22 juni 2020 09:28

@Hans: vooruit, dan toch nog een allerlaatste reactie. Mijn hemel, het lijkt wel of ik in gesprek ben met de grote roerganger van het FvD. Hoe is dat op wat voor manier dan ook een reactie? Eerst me monddood maken in de discussie met geklets over koeien, dan een of ander geschiedenisverhaaltje om aan te tonen dat racisme overal te vinden is (ja, dat maakt het een stuk beter). En om af te sluiten met goedkope retoriek: "de kogel kwam van links". Kansloos.

Hans Bezemer 20 juni 2020 15:27

@Redactie
Sorry, bij een copy/paste (ik ken alle quotes niet woord voor woord uit mijn hoofd) is er alsnog een n-woord ingeslopen, dat ik verzuimd heb te schonen (de complete quote begint ermee). Excuses daarvoor. Ik kan het helaas niet weg-editen.
Het geeft echter wel aan hoe verziekt de hele discussie geworden is, dat je historische personen niet meer kunt aanhalen zondereen Thoughtcrime te begaan.

Hans Bezemer 20 juni 2020 15:10

@Peter19
Alle koeien zijn dieren. Niet alle dieren zijn koeien. Als je zo'n basis logica fout maakt, plaats je je meteen buiten de discussie. Mijn betoog plaatst echter extreem-links en extreem-rechts in dezelfde hoek. Historisch, maar ook heden ten dage, valt racisme ook in deze hoek te plaatsen. Neem het aantoonbare antisemitisme in Europese socialistische partijen, zoals Labour.
Ook de Democratische beweging in Amerika wordt gekenmerkt door racisme. Het was de partij uit het Zuiden, waar de slavernij welig tierde. George Wallace was een Democraat. Zelfs Lyndon B. Johnson had een voorkeur voor het n-woord. Dat gebruikte hij in de quote die aan hem toegeschreven wordt "They're getting pretty uppity these days and that's a problem for us since they've got something now they never had before, the political pull to back up their uppityness. Now we've got to do something about this, we've got to give them a little something, just enough to quiet them down, not enough to make a difference... I'll have them niggers voting Democratic for the next two hundred years".
Als daar geen inherent racisme aan ten grondslag ligt, dan weet ik het ook niet meer. Nee, het is mode geworden om Conservatisme in de extreem-rechtse hoek (en daarmee "racisme") te schuiven zonder dat die daar historisch een grondslag heeft.
Ergo, "framing" - daar kunnen we een lied over zingen. Maar, zoals gebruikelijk, komt de kogel ook daar van links.

b noniem 20 juni 2020 11:47

Vervolgens gaan we het gehele woorden boek eens doorlichten
Ondanks dan iedereen van ZWART geld houd is het Rasisties
En wat dacht je dan van BLACK HOLE niet de achterkant van een mens!
Black ice
of uitsloven wat van het slaven afstamt
Want Happy gay people had niets met homos te maken
en een meester is een leerkracht of je moet de kelders mee tellen
de politie kan niemand meer overmeesteren
de supermarkten moeten straks sluiten vanwege het verkopen van blanke vla!
hoe gaan we de Zwarte pest noemen??
Zwarte Zaterdag??
het was een Zwarte Bladzijde (nee niet van de belastingdienst)
Mag je strak nog wel ZWART kijken?
of op Zwart Zaad zitten? en dan geen Rode cent meer hebben (indianen sorry)
Wanneer komen de Belgen in opstand? tegen de (ras)nationalistische grappen

OttoParts 20 juni 2020 11:34

.. en zo komt de IT weer een beetje meer in de macht van de babbelkousen en kantoorklerken. Veroorzaak wat Reuring (newspeak voor paniekzaaien), beroep jezelf op Ethiek (newspeak voor moraal), en je hebt alweer de vooruitgang een stap terug gezet. Deja Vu.
Ohja.. mijn nieuwe Desktop is zwart van binnen en buiten, maar mijn Windows gui is nog niet zwart, en ik heb ook rode Sata kabels.. ben ik nu schuldig?

G 20 juni 2020 10:46

Goed idee hoor: ik zou het vervangen door Boss resp. Servant

Zwarte Piet 18 juni 2020 22:18

Jaja... Als je de nare woorden schrapt...
... verdwijnen de problemen dan ook?

TEAser 17 juni 2020 03:23

Mijn enige reactie
Wat... The... Fack...

Oprecht het feit dat je het gevoel hebt dat deze termen gebruikt worden met een racistische bedoeling is al genoeg reden om een doktor te bezoeken wtf

RonDL 16 juni 2020 17:20

Slave zit niet op GitHub want de term had sowieso niets met slavernij te maken. Het is master als in masterclass. Binnenkort mag je ook geen Mr.voor je naam hebben en master degree als helemaal taboe met deze logica. Hier heet een copy van een master ? In ieder geval geen slave.

JGM van der Zanden 15 juni 2020 16:34

Wat een volslagen waanzin.
Gaan we dan master/slave flip flop ook uitbannen?
En M/S regeling? En M/S verwarming. En, en, en, en......

Wie wordt hier beter van?
Volslagen geschift.

Piet Zwart 15 juni 2020 15:01

Aankomende zondag de 21e Malieveld Den Haag 13:00 tot 17:00
Viruswaanzin punt nl slash vrijheid

Peter19 15 juni 2020 14:42

@Frits: ik wil best geloven dat je master/slave en wit/zwart en uit irritatie of frustratie hebt gepost en dat je begrijpt dat dat niet zo handig van je was. Daar kan ik me van alles bij voorstellen. Dat kan je beter toegeven. En dan zal ik die opzichtige poging van je om het recht te praten met andere kleuren ipv z/w door de vingers zien. Ik ben er in ieder geval nu klaar mee.

Jimmy de Wit 15 juni 2020 14:41

Mensen, dit is George Orwell Newspeak in optima forma.
Hou op met te neuzelen over dit soort dingen. Verdeel en heers praktijken zijn dit.
Naast dat er tegenwoordig 20 verschillende genders zijn hebben de 'masters' nu weer nieuwe dingen gevonden om ons te verdelen. Denk liever na over de komende noodwet die al je vrijheden gaat afnemen. We are all in this together blank, zwart, geel...als we niets doen worden we allen SLAVE..

Frits Spits 15 juni 2020 14:28

@Peter, jij associeert die 2 dingen aan elkaar, daar kan ik niks aan doen. Als ik een primary node 'wit' noem en de secondary 'zwart' dan staat wat mij betreft gelijk aan 'paars' en 'blauw', of kijk jij daar anders tegenaan?

Peter19 15 juni 2020 14:15

@Frits: Ik neem aan dat jouw reactie niet binnen het reglement valt. Discussiëren over de zin en onzin van master/slave hernoemen is natuurlijk prima. Maar doordat jij "slave" aan "zwart" gelijkstelt in je reactie, ben je niet lekker bezig.

Frits Spits 15 juni 2020 14:08

@PETER, wie wilde er ook al weer andermans reacties laten verwijderen? (omdat het niet in zijn straatje past), hou toch op man, je valt zo door de mand

Nico 15 juni 2020 13:59

Het komt vanuit Engeland en was in eerste instantie een dodenlijst voor Royalisten (16...)
Later in 1915 een lijst van bedrijven/landen waar geen zaken mee gedaan mocht worden ivm 1e wereld oorlog.

https://en.wikisource.org/wiki/The_Encyclopedia_Americana_(1920)/Blackl…
https://en.wikipedia.org/wiki/Blacklisting

Kortom zomaar woorden op een "zwarte lijst" zetten is onzin..., daarnaast waar was dit eerder al een issue...., ehm. Oh ja 1984 het schrijven van de heer G. Orwell waar niet alleen de geschiedenis maar ook de taal gezuiverd werd.
Master/Slave vertalen naar iets anders a la.

Al heeft master ook andere connotaties dan met slaven...
Master is ook voorman, leider, docent, kaptein, gezagvoerder, ... waarbij de medewerkers gewoonlijk niet als slaven aangeduid worden, of zijn de woorden matroos, leerling etc. nu ook besmet.

Peter19 15 juni 2020 13:59

@Frits: bedankt voor het aantonen van mijn punt. Ik heb nergens beweerd dat ik links ben. Ik heb niet eens gezegd waar ik in de discussie sta en ik wordt meteen geframed omdat ik niet in je straatje pas.

Frits Spits 15 juni 2020 13:51

@Peter, framing is nou precies hetgeen waar jij en je linkse vrienden je schuldig aan maken, zie de media, de NPO etc. Als er zelfs al een relatie wordt gelegd tussen een primary/secondary node en racisme dan slaan we volledig door en ja dan krijg je dit soort belachelijke reacties. Racisme wordt door mensen zoals JOU uitgelokt (en daar zijn jullie ook op uit)

Peter19 15 juni 2020 13:43

@redactie: ik neem aan dat de reactie van Frits Spits verwijderd wordt.
@Hans: ik wist niet dat GitHub een extreem linkse club is. Interessant dat we nu zelf op AGConnect zien dat elk anti-racistisch geluid meteen in de extreemlinkse hoek geduwd wordt. Framing heet dat. En wordt vooral gebruikt om racistische gedachten goed te praten.

Frits Spits 15 juni 2020 13:33

Vanaf nu noem ik de master/primary node de 'white', de slave/secondary 'black

Hans Bezemer 15 juni 2020 13:04

Intersectionality denkt, dat je gedachten kunt uitbannen door de woorden, die die begrippen vertegenwoordigen, uit te bannen. Gut waar hebben we dat eerder gezien? Oh ja, de appendix van 1984, waarin George Orwell voor een totalitaire staat waarschuwt:

"To meet the ideological requirements of English Socialism (Ingsoc) in Oceania, the ruling Party created Newspeak,[1] a controlled language of simplified grammar and restricted vocabulary, meant to limit the freedom of thought—personal identity, self-expression, free will—that threatens the ideology of the régime of Big Brother and the Party, who have criminalised such concepts into thoughtcrime as contradictions of Ingsoc orthodoxy".

Maar ach, moet je je daarover verwonderen. Per slot van rekening zijn extreem links en extreem rechts zusjes van elkaar - Fascisme is niks anders dan Communisme met een vleugje Nietzsche: https://en.wikipedia.org/wiki/Giovanni_Gentile

BasR 15 juni 2020 12:37

Goed idee. Ik denk dat wij dan het Nederlandse secondary verleden ook sneller achter ons kunnen laten en on meer kunnen richten op het secondary heden in het Midden-Oosten.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.