Overslaan en naar de inhoud gaan

'Master' en 'slave' termen gewipt uit Python

Steeds meer ontwikkelaars van programmeertalen verzetten zich tegen het gebruik van termen die door delen van de bevolking als kwetsend worden ervaren. Vanaf versie 3.8 gaan dergelijke termen ook bij Python in de ban.
Guido van Rossum
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Zelfs Guido van Rossum - de geestelijk vader van Python die zich juist van de zomer terugtrok uit de dagelijkse besluitvorming rond de programmeertaal - werd gevraagd zijn oordeel te geven in de discussie rond het gebruik van termen als 'master' en 'slave' in de coderegels.

De discussie werd aangewakkerd door vier pull-request van Red Hat Python-onwikkelaar Victor Stinner vorige week, signaleert The Register. Hij verzocht met de requests de termen master en slave in de Python-documentatie en code te vervangen door neutralere termen als 'parent', 'worker' of iets vergelijkbaars.

Hij wees in zijn begeleidende argumentatie op het feit dat termen als master en slave associatie oproepen met het slavernij-verleden.

Python is niet de enige programmeertaal waar dit soort termen ter discussie staan. Zo zijn in Drupal vier  jaar geleden al de termen 'master' en 'slave' vervangen door 'primary' en 'replica'. In Django zijn de termen vervangen door 'leader' en 'follower'.

Maar, zo gaat The Register verder met zijn analyse, startte het debat al in 2003. De gemeente Los Angeles eiste toen van elektronicamakers die met de gemeente zaken willen doen, dat zij afzien van het gebruik van termen in de aanduidingen van apparaten of componenten die opgevat kunnen worden als discriminerend of offensief.

Verhit debat

Niet iedereen staat zo welwillend tegenover de veranderingen, waardoor er een verhitte discussie is ontstaan in de fora. "Wanneer een specifieke passage aantoonbaar onduidelijk of offensief is, moet deze veranderd worden", zegt bijvoorbeeld Raymond Hettinger. "In andere gevallen moeten we niet toestaan dat vage noties van politieke correctheid het helder gebruik van eenduidig Engels laten vervormen." "Voor zover ik kan overzien is er geen enkel geval waar de term 'master' in de documentatie refereert aan menselijke slavernij of waar het gebruik gezien kan worden als een instemming met dat begrip."

Van Rossum maakte echter een eind aan het debat met de mededeling welke pull-requests werden geaccepteerd. Andere termen die werden bediscussieerd zoals het voorstel 'pliant children' (buigbare kinderen) in 'helpers' wil hij in een aparte pull request behandeld zien zodat de discussie over master en slave kan worden gesloten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in