Overslaan en naar de inhoud gaan

Van Rossum stopt als 'zachtaardige dictator' van Python

De Nederlander Guido van Rossum geeft zichzelf een permanente vakantie van de rol als Benevolent Dictator For Life van de programmeertaal Python. Hij benoemt geen opvolger.
Guido van Rossum
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

In een bijdrage op het Python-forum schrijft hij dat hij geen onderdeel meer wil zijn van het beslissingsproces, hij blijft wel nog een tijdje aan als core developer en wil ook nog mentor zijn van bijdragers.

Van Rossum is grondlegger van Python, een programmeertaal die hij meer dan 25 jaar geleden ontwikkelde. Hij was nog zeer betrokken bij de ontwikkeling van de taal en had over bepaalde onderdelen, zoals de syntax, vaak nog het laatste woord. De afgelopen maanden is hij nauw betrokken geweest bij de Python Enhancement Proposal 572 en dat is de reden dat hij zichzelf een vakantie gunt. “Ik wil nooit meer zo hard moeten strijden voor een PEP en dan erachter komen dat zoveel mensen neerkijken op mijn beslissingen.” Een PEP is binnen Python de manier om veranderingen aan de taal door te voeren.

Jonger

Hoewel het beslissingsproces rondom de laatste PEP de aanleiding is, schrijft Van Rossum dat het sowieso er een keer van moest komen dat hij zich terugtrekt. “Er is altijd de dreiging van de bus die je niet aan ziet komen, en ik word er niet jonger op … (ik zal je de lijst van medische aandoeningen besparen).”

Hij wijst geen opvolger aan en zegt dat hij geen zorgen heeft over hoe de dagdagelijkse beslissingen genomen gaan worden. “Ik krijg zelden de vraag voor mijn mening, en die is eigenlijk ook niet zo belangrijk. Hier kunnen jullie dus mee omgaan, zoals het altijd al ging.”  

Voor het toevoegen van de PEPs en nieuwe core functionaliteiten, is het wel belangrijk is dat er naar het beslissingsproces wordt gekeken. “We zullen in staat zijn om hier processen voor te schrijven (misschien zullen die PEPs samen een soort beleid vormen). Maar hier is de adder onder het gras; ik ga proberen om jullie (de huidige bijdragers) het zelf uit te laten zoeken”, schrijft Van Rossum.

Hij eindigt zijn post met dat hij er nog wel zal zijn. “Maar ik zal jullie allemaal zelf het uit laten zoeken. Ik ben moe, en ik heb een hele lange pauze nodig.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in