Overslaan en naar de inhoud gaan

Weinig liefde voor meestgebruikte talen

De meestgebruikte programmeertalen hebben een functioneel kantje: developers doen er hun werk mee, maar ze lopen er niet echt warm voor. Hun passie ligt bij andere talen. De jaarlijkse ranglijst van developerssite Stack Overflow toont bekende én verrassende taalkeuzes.
programmeren
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

JavaScript is voor het zesde jaar op rij het meestgebruikt onder professionele ontwikkelaars. In de top tien staan nog drie andere webtalen: op de tweede en derde plaats staan respectievelijk HTML en CSS. En PHP bekleedt de negende positie in de top tien die Stack Overflow nu heeft samengesteld.

Oud, nieuw en low-level

De meestgebruikte talen omvatten verder nog SQL (op de vierde plaats), Java (vijf), Bash/Shell (zes), Python (zeven), en C# (acht). Hekkensluiter van de top tien is C++. Direct daarna volgt overigens het relatief oude C, waarna de door Microsoft ontwikkelde JavaScript-variant TypeScript volgt. Daarna komen andere nieuwelingen als Ruby en Swift, afgewisseld door het diepgaande Assembly (wat eigenlijk meerdere low-level talen omvat) en gevolgd door Google’s Go.

Deze ranglijst vertoont opvallende verschillen met de recent gepubliceerde top twintig van de developersgerichte analistenfirma Red Monk. Daarin is JavaScript weliswaar ook de nummer één, maar staan Ruby en Swift veel hoger; in de top tien. Daarnaast staat een zakelijk veelgebruikte taal als Java daar iets hoger dan in de notering van Stack Overflow.

Geliefd, gevreesd, gewenst

Het brede developersonderzoek van laatstgenoemde heeft niet alleen gekeken naar de praktijk van gebruikte talen. Stack Overflow heeft ook gevraagd naar voorkeur; naar geliefde, gevreesde en gewenste tools en talen. Slechts drie van de top tien meestgebruikte programmeertalen komen voor in de top tien van geliefde talen. Dit zijn Python (derde meest geliefd), JavaScript (zevende) en C# (achtste).

De populairste taal qua liefde is Rust, gevolgd door Kotlin. Daarna volgen Python, TypeScript, Go, Swift, JavaScript, C#, F# en Clojure. Na deze top tien volgen nog vele andere talen, waarbij de percentages van voorliefde maar weinig verschil kennen. De top vijf van meest gevreesde talen zijn Visual Basic 6, Cobol, CoffeeScript, VB.NET en VBA. De top tien van meest gewenste talen bestaat uit Python, JavaScript, Go, Kotlin, TypeScript, Java, C++, Rust, C# en Swift.

Open data

Meer dan 100.000 developers hebben meegedaan aan deze peiling over hun tools, talen, werk en wensen. Dit aantal respondenten is het hoogste in de acht jaar dat Stack Overflow zijn Annual Developer Survey uitvoert. In Nederland hebben bijna 1900 developers meegedaan aan dit onderzoek, wat net iets meer is dan het aantal maandelijkse bezoekers van de Q&A-site voor software-ontwikkelaars. Stack Overflow gaat de complete, geanonimiseerde resultaten binnenkort beschikbaar stellen ter download, onder de Open Database License (ODbL).

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in