Development

Software-ontwikkeling
Guido van Rossum

'Master' en 'slave' termen gewipt uit Python

Guido van Rossum beëindigt vurig debat.

Guido van Rossum © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Ed Schipul
12 september 2018

Guido van Rossum beëindigt vurig debat.

Steeds meer ontwikkelaars van programmeertalen verzetten zich tegen het gebruik van termen die door delen van de bevolking als kwetsend worden ervaren. Vanaf versie 3.8 gaan dergelijke termen ook bij Python in de ban.

Zelfs Guido van Rossum - de geestelijk vader van Python die zich juist van de zomer terugtrok uit de dagelijkse besluitvorming rond de programmeertaal - werd gevraagd zijn oordeel te geven in de discussie rond het gebruik van termen als 'master' en 'slave' in de coderegels.

De discussie werd aangewakkerd door vier pull-request van Red Hat Python-onwikkelaar Victor Stinner vorige week, signaleert The Register. Hij verzocht met de requests de termen master en slave in de Python-documentatie en code te vervangen door neutralere termen als 'parent', 'worker' of iets vergelijkbaars.

Hij wees in zijn begeleidende argumentatie op het feit dat termen als master en slave associatie oproepen met het slavernij-verleden.

Python is niet de enige programmeertaal waar dit soort termen ter discussie staan. Zo zijn in Drupal vier  jaar geleden al de termen 'master' en 'slave' vervangen door 'primary' en 'replica'. In Django zijn de termen vervangen door 'leader' en 'follower'.

Maar, zo gaat The Register verder met zijn analyse, startte het debat al in 2003. De gemeente Los Angeles eiste toen van elektronicamakers die met de gemeente zaken willen doen, dat zij afzien van het gebruik van termen in de aanduidingen van apparaten of componenten die opgevat kunnen worden als discriminerend of offensief.

Verhit debat

Niet iedereen staat zo welwillend tegenover de veranderingen, waardoor er een verhitte discussie is ontstaan in de fora. "Wanneer een specifieke passage aantoonbaar onduidelijk of offensief is, moet deze veranderd worden", zegt bijvoorbeeld Raymond Hettinger. "In andere gevallen moeten we niet toestaan dat vage noties van politieke correctheid het helder gebruik van eenduidig Engels laten vervormen." "Voor zover ik kan overzien is er geen enkel geval waar de term 'master' in de documentatie refereert aan menselijke slavernij of waar het gebruik gezien kan worden als een instemming met dat begrip."

Van Rossum maakte echter een eind aan het debat met de mededeling welke pull-requests werden geaccepteerd. Andere termen die werden bediscussieerd zoals het voorstel 'pliant children' (buigbare kinderen) in 'helpers' wil hij in een aparte pull request behandeld zien zodat de discussie over master en slave kan worden gesloten.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
10
Reacties
Bop 22 oktober 2018 18:22

Ha-ha-ha, iedereen hier is het eigenlijk eens dat het politiek overcorrecte onzin is.

En toch... Zucht.

Geoff Vane 17 september 2018 22:47

Master en Slave zijn eenduidig. Parent en Child: is dat hetzelfde? In animatietechniek alvast niet. Ik vind het doorgeslagen gezeur. Dan maar Boss en Worker. Ook daar kan je weer een zielig verhaal bij bedenken. General en Soldier. Te oorlogzuchtig? Transmitter en Receiver? Ik geef op.

M. Commandeur 16 september 2018 00:50

Dit lijkt me niet de manier om de wereld rechtvaardiger te maken. De wereld wordt er juist rechtvaardiger op door zaken te benoemen, de master-slave-relatie is intermenselijk niet gewenst maar voor machines soms zeer praktisch. Termen worden er zo niet eenduidiger op, de term 'parent' heeft (al) een andere betekenis dan 'master' lijkt mij. Het mooie van taal is dat bv. Ethernet de termen master-slave niet kent maar wel de termen client-server. Ethernet is ook een minder hierarchieke techniek vergeleken met bv. industriële netwerken (Profibus, ProfiNet).
Kunstenaars, verkopers en politici gebruiken het liefst zoveel mogelijk verschillende woorden voor dezelfde term, technici en analisten zijn juist gebaat bij eenduidigheid: ieder z'n vak.
De wereld zou er bv. ook op vooruit gaan als bv. de term 'Neoliberalisme' wordt erkent door z'n aanhangers. Vervolgens kunnen we het hebben over deze ideologie, die hebzucht ziet als een deugd, over de gevolgen van doorgeschoten marktwerking, ondermijning van de gemeenschappelijke waarden, samenballing van macht bij multinationale ondernemingen die graag burgers en kleinbedrijf laten opdraaien voor de belastingen.
Afschaffen en negeren van termen lijkt me niet de manier om de problemen waar we met z'n allen voor staan op te lossen!

Jan van der Zanden 15 september 2018 12:39

Wat een idioterie. Dus ook geen MS Flip Flop meer in de digitale techniek. Bizar!!! Stop met deze onzin s.v.p.

Het is toch gewoon een Master en Slave (JK) flip flop? Dat duidt precies aan wat het is.

Zal bij Python ook wel zo zijn (ken ik niet).

Ik word hier zo moe van! 13 september 2018 14:23

master => dominatrix
slave => sub

iedereen blij?

van Zanten 12 september 2018 22:42

Ik stel voor dat we het maar Koning en Onderdaan moeten noemen. En pas op, straks is de God mode ook verdwenen.

R 12 september 2018 16:47

Wat een gezeur over taalgebruik in technische (programmeer) talen zeg! wat heeft dat nu te maken met discriminatie van een volk,geloof of sexe?

PS 12 september 2018 16:31

We vervangen master en slave gewoon door sinterklaas en zwarte piet. Klaar.

Pieter 12 september 2018 13:16

dus een male-female/male-male/female-female connector is discriminerend tov van transgenders dus moeten we daar dan ook een oplossing voor zoeken. Ik denk dat ik vanavond vroeg stop en eens flink ga doorzakken om hier een oplossing voor te vinden.

G 12 september 2018 12:38

Ik wordt zo langzamerhand ontzettend moe en opstandig van dat over-politiekcorrecte gedoe. Wat een flauwekul.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.