Innovatie & Strategie

Windows
Windows 10

Gebruik Windows 7 daalt niet snel genoeg

Animo voor Windows 10 te matig

© CC BY-SA 2.0,  Raymond Shobe
7 november 2017

Animo voor Windows 10 te matig

Windows 7 blijft de meest gebruikte versie van Windows. De opmars van Windows 10 gaat niet zo voorspoedig als gehoopt.

De ondersteuning van Windows 7 stopt op 14 januari 2020, maar als het huidige overstap-tempo hetzelfde blijft, zullen op dat moment nog heel veel systemen met een almaar onveiliger wordend besturingssysteem draaien. Want Microsoft stopt dan ook met updates. En dan lijkt zich het drama met XP te herhalen waarbij veel bedrijven op het allerlaatste moment voor veel geld chaotisch overstapten naar nieuwere versies, of maar in arren moede met een niet meer beveiligd systeem bleven werken. Gevreesd wordt zelfs dat er dan nog meer systemen op Windows 7 draaien dan op XP, toen daar de ondersteuning van werd stopgezet.

Volgens Net Applications draaide in oktober nog 51,4 procent van de Windows-systemen op Windows 7. Dat is 0,7 procentpunt minder dan in september. Als dat zo doorgaat, staat de teller in januari 2020 niet laag genoeg. De afname is ook minder sterk dan in de vergelijkbare periode voor het uitfaseren van XP.

Windows 10 groeit weliswaar gestaag en heeft inmiddels een ‘marktaandeel’ van 32,8 procent. Maar die groei is niet zo sterk als gehoopt. Windows 7 bijvoorbeeld draaide op hetzelfde punt in zijn bestaan als waar Windows 10 nu verkeert, al op 39,5 procent van de Windows-systemen.

5
Reacties
Ruud Schmeitz 12 november 2017 06:25

Er is blijkbaar iets misgegaan bij mijn reaktie dat upgraden naar Win 10 nog steeds gratis kan .
Mijn naam is nl. Ruud Schmeitz , en niet ANONIEM .

Ruud Schmeitz 12 november 2017 06:13

@ANONIEM 07 NOVEMBER 2017 13:54
"(...) upgraden naar Windows [10] (...) is ook al niet meer gratis."

Upgraden naar Win 10 kan nog steeds gratis via :
https://www.microsoft.com/en-us/accessibility/windows10upgrade

Ik heb het op 10-11-2017 nog een keer gedaan !

Echter volgens dit artikel op ZDNet.com :
http://www.zdnet.com/article/microsoft-quietly-announces-end-of-last-fr…

duurt dat niet meer lang :
"If you've been waiting to claim your free Windows 10 upgrade using the "assistive technologies" exception, you need to act soon. In a quiet change to an obscure web page, Microsoft announced this week that those exceptions will end on December 31, 2017."

Don van Riet 07 november 2017 16:35

Helemaal niet vreemd dat Windows 7 (64) niet snel verdwijnt: het is na het toch eigenlijk mislukte Vista hèt systeem geworden waar Microsoft zijn slechte naam mee wilde herstellen. En dat lukte ook en met een half half geslaagde Windows 8 erachteraan, is het overtuigen van consumenten niet zo simpel. Daarbij speelt dat vele functionaliteiten die er in Win7 allemaal gratis bijzaten bij Win10 niet langer bijzitten. Vooral de op media gerichte zaken worden gemist en iedereen die later een Apple of Android tablet of smartphone aanschafte kreeg dat wèl gratis, rara.....
Zakelijk spelen ander zaken, maar als iets goed werkt stop je de bedrijfsenergie liever in klanten en marketing. MS blijft weliswaar geld verdienen (met Cloudservices), maar Apple is ze qua beurswaarde al jaren lang voorbij

Kees 07 november 2017 13:54

Niet gek dat oude Pc's en laptops blijven draaien onder Windows 7. Prima besturingssysteem en upgraden naar Windows geeft een risico en is ook al niet meer gratis. Toch niet zo slim van Microsoft om de beveiliging van Windows 7 in 2020 te stoppen. Mensen kunnen ook overstappen naar Apple of Tablet, wegens deze onbetrouwbare service.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.