Overslaan en naar de inhoud gaan

Gartner beschuldigd van vals spel met Magic Quadrants

Aanleiding voor de rechtszaak is de publicatie van een Magic Quadrant waarin NetScout niet het soort beoordeling krijgt waar het recht op meent te hebben. In plaats van in het vakje Leiders van het viervlak dat wordt samengesteld op basis van compleetheid van de visie en mogelijkheden om die visie ten uitvoer te brengen, kwam NetScout in het hokje Uitdagers terecht.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Daarbij merkt Gartner op dat NetScout in technologisch opzicht achterligt op zijn concurrenten en niet in staat is zijn productlijnen effectief uit te breiden.

Beoordeling voor NetScout onbegrijpelijk

NetScout kan deze beoordelingen niet rijmen met het feit dat het in het marktsegment waarop het opereert naar eigen inzichten marktleider is met een aandeel van 40 procent, dat het 92 van de 100 grootste bedrijven uit de lijst van Fortune tot zijn klanten mag rekenen, en dat het jaarlijks tot nog toe met 15 procent groeit. NetScout vreest echter dat daaraan nu een eind komt, zo staat in de aanklacht. Nog los van de kwalificaties, kom je als leverancier bij veel bedrijven niet eens aan tafel als je niet in het Leider-kwadrant van een Magic Quadrant van Gartner staat.

NetScout weet ook waaraan die negatieve beoordeling te wijten is, zegt het in de aanklacht: aan zijn weigering om diensten van Gartner af te nemen. In het Magic Quadrant worden drie bedrijven als leiders aangemerkt die volgens geen enkele maatstaf beter beoordeeld zouden mogen worden dan NetScout, maar die alle drie wel aanmerkelijke bedragen besteden aan de diensten van Gartner.

Weeffout

Volgens NetScout zit er ook een weeffout in de dienstverlening die Gartner aanbiedt. De analisten die de Maqic Quadrants opstellen zijn dezelfde die adviesdiensten verlenen aan de leveranciers die onderdeel uitmaken van de marktanalyse waar de Magic Quadrants uit resulteren. Een dergelijke constructie, die analisten in een ongemakkelijke belangenafweging manoeuvreert wordt in de financiële wereld na ingrijpen van de toezichthouder niet meer geaccepteerd, redeneert NetScout.

Gartner wijst klacht van de hand

Gartner beperkt zich in een reactie tot de opmerking dat NetScouts aanklacht geen hout snijdt. Het weet zich ongetwijfeld gesterkt door het feit dat in 2009 de rechter zelfs weigerde om een rechtszaak rond Magic Quadants tegen Gartner in behandeling te nemen. Destijds spande ZL Technologies dat de Magic Quadrants geen objectieve weergave van de feiten zijn. Iets wat Gartner ook niet beweert: Magic Quadrants zijn een opinie op basis van marktonderzoek. Het is dan ook heel goed mogelijk dat een bedrijf dat nu marktleider is, niet als leidend wordt gekarakteriseerd.

Wat deze zaak wel anders maakt is, dat NetScout een groot deel van zijn aanklacht baseert op de vermeende betaling voor een klassering in het Leiders-kwadrant. In zijn huidige vorm bevat de aanklacht van NetScout echter geen hard bewijs voor deze stelling. In feite draait de zaak zolang NetScout dat bewijs niet produceert om de vraag of analisten die bedrijven adviseren ook in de vorm van een een Magic Quadrant een vooruitblik op de markt mogen opstellen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in