Loopbaan

Carriere
werk

Freelancende IT’er wil best terug in loondienst

Vooral ervaren IT’er staat open voor nieuwe baan.

mobiel werken © Pixabay
4 juli 2019

Vooral ervaren IT’er staat open voor nieuwe baan.

De schaarste aan IT-personeel zorgt ervoor dat steeds meer bedrijven moeite hebben om hun business draaiende te houden. Slechts een op de vijf IT-vacatures kan momenteel vervuld worden door een IT’er die actief op zoek is naar werk. Daarom moeten werkgevers op een andere manier op zoek naar nieuw talent.

Een van de mogelijkheden voor werkgevers in die zoektocht naar IT-personeel is om op zoek te gaan naar freelancende IT’ers. Met name onder senior zzp’ers is een groot deel bereid om weer in loondienst te gaan werken. Dat blijkt uit recent onderzoek van Intelligence Group en Sterksen.

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal IT'ers in loondienst is toegenomen, terwijl het aantal zzp’ers binnen de IT-sector is gedaald. Uit het hierboven genoemde onderzoek blijkt dat 35.500 senior IT’ers die momenteel voor zichzelf werken open staan voor een IT-baan in loondienst. Dat komt neer op 54% van de senior ZZP IT’ers.

Redenen om voor senior IT'er te gaan

Vergeleken met vorig jaar zien we dat het aantal vacatures dat is gericht op junioren en medior IT’ers extreem is toegenomen. Vooral de recruiter die op zoek is naar een senior IT’er heeft een kans van slagen (zie infographic hieronder). Voor elke actief zoekende junior IT’er zijn er 25 vacatures, voor medior IT’ers zijn er 15 vacatures en voor een senior IT’er is er maar één vacature.

De verhouding tussen vraag en aanbod voor een junior of medior IT’er is volgens de onderzoekers ‘buitengewoon scheef’. “Een senior IT’er heeft veel ervaring (meer dan tien jaar) en daarmee halen werkgevers de nodige kennis en kunde in huis”, licht een woordvoerder toe. Dat maar weinig werkgevers daar tot nu toe toe bereid zijn, schreven wij eerder al.

Oudere IT’ers die zonder baan zijn komen te zitten, komen maar heel moeilijk weer aan het werk. Dat blijkt ook wel uit de reacties van lezers onder bovengenoemd artikel. Rio Hartono stelt bijvoorbeeld dat wordt aangenomen dat oudere werknemers duurder zijn dan jongere. “Daarnaast hebben vaak jonge mensen de leiding in IT-bedrijven. Zij nemen liever een pasafgestudeerde mbo'er/hbo'er dan een 50+ wo'er met vele jaren ervaring.” Hij heeft het gevoel dat die jarenlange ervaring nadelig werkt voor ouderen. “Ik heb slechte ervaring bij sollicitatiegesprekken met jonge interviewers. Als je vertelt over je ervaringen worden ze niet enthousiaster. Integendeel, ze worden er stil van. Het voelt altijd alsof wij, ouderen, niet goed worden begrepen of ze willen ons niet begrijpen. Ik werd dus altijd afgewezen.”

Steeds afgewezen

Oscar Sneep is 53, met 28 jaar IT-ervaring, in verschillende rollen. Sinds hij in de WW is gekomen is solliciteren ‘al dik 2 jaar een soort full time job’, naast korte tijdelijke projecten. “Ik word wel af en toe uitgenodigd voor een gesprek - en bij informatieanalist-vacatures zelfs vrij vaak – en de gesprekken lopen ook vrijwel altijd goed en prettig, maar zelfs als de match qua ervaring en kennis vrijwel compleet is, dan nog word ik tot nu toe steeds weer afgewezen. Meestal gebeurt dat met ‘nogal standaard’ redenen of zelfs vrij holle, betekenisloze redenen (‘Je bent te hoog opgeleid’; ‘Bij ons bedrijf heerst een andere dynamiek’, ‘Je bent een hele goede kandidaat, maar je hebt de pech dat we net na jou een nóg betere hebben gesproken’; ‘In ons bedrijf loopt besluitvorming toch echt anders dan bij al jouw eerdere werkgevers’, et cetera. En als ik dan doorvraag wordt het steeds vager... Ben er inmiddels van overtuigd dat ze van alles verzinnen, gewoon om dat ze leeftijd niet mogen noemen. Onbegrijpelijk dat er, met zo'n tekort aan IT'ers, toch zó weinig gedaan wordt om deze impasse te doorbreken.”


Bron: Intelligence Group/Sterksen

Bijna 1 op de 4 IT’ers wordt nooit benaderd

Volgens de onderzoekers van Intelligence Group en Sterksen is er inderdaad nog steeds een groep, met name ervaren IT’ers, die nooit wordt benaderd door recruiters. Van deze groep (23%, van de totale groep IT’ers) is dat maar liefst 22%. “Hier ligt voor werkgevers een enorme kans, vooral door anders te zoeken. Niet in bestaande kanalen, zoals LinkedIn, Githup of Stackoverflow maar door het gebruiken van andere instrumenten; zoals webinars, whitepapers, events en referral activiteiten”, aldus een woordvoerder.

Driekwart van de IT’ers staat namelijk wèl open om benaderd te worden voor een baan. Senior IT’ers worden het liefst benaderd via e-mail. Ook staan zij meer open om face to face benaderd te worden dan junior en medior IT’ers, daarna volgen LinkedIn en face to face.

5
Reacties
Joost van der Waa 07 juli 2019 11:37

Heel herkenbaar, zelf ook 2,5 jaar thuis gezeten en op mijn 60ste toch nog een vaste baan gevonden. Wat bedrijven niet lijken te beseffen is de tijd dat wij nog moeten werken. Als je 60 bent, moet je nog minimaal 7 jaar. Laat nu 7 jaar ook de gemiddelde tijd zijn dat iemand bij dezelfde werkgever blijft...
Zoals het artikel al aangeeft: met een ervaren IT-er haal je een schat aan kennis in huis. Die mensen zijn echt niet uit op een vlammende carrière om "de baas" van de IT-afdeling te worden, ze willen gewoon werken en hun kennis en kunde gebruiken, ook om fouten uit het verleden te voorkomen.
En als ze niet helemaal up-to-date met hun kennis zijn, zijn ze ook bereid om die enkele cursus te volgen om weer bij te zijn.

cyberiad 06 juli 2019 11:26

Heel herkenbaar verhaal. Volgens mij ligt een deel van het probleem bij de jongere managers, die bang zijn dat ze omvergeblazen worden door de binnengehaalde kennis en ervaring.
@Wiebe: het is waarschijnlijk niet de leeftijd, maar de hiërarchie. Een ZZP-er kun je zonder reden dumpen als hij je niet bevalt (gechargeerd, maar toch).

Theo Kishna 05 juli 2019 12:52

Mijn ervaring is dat veel bedrijven mn de grotere en overheden hun recruitementproces na de financiele crisis na een tijdje hebben veranderd. Toen lag de verhouding tussen vraag en aanbod anders dan nu. Aangezien deze verhouding 180-graden is veranderd moeten de processen en ook de recruitmentorganisatie drastisch veranderen. En dat vergt weer tijd, vooral bij overheden die werken met HR-afdelingen en veel vaste aanstellingen.

Peter van Mil 05 juli 2019 12:38

In het algemeen zoeken bedrijven IT-ers van ca. 22 jaar oud met vijf jaar ervaring tegen een prettig salaris. Oudere IT-ers komen alleen in aanmerking als ze specifieke kennis hebben en bedrijven echt niet anders kunnen.

Wiebe Feenstra 05 juli 2019 12:16

Ik heb het idee dat dit hier zeker ook weerstand tegen een vast dienstverband een rol speelt. Ik ben een 61-jarige zzp-er en word bijna dagelijks benaderd door recruiters voor zzp-opdrachten, dus kennelijk is leeftijd dan geen probleem. Zou het dan toch met 2 jaar doorbetalen bij ziekte (waar bij ouderen iets meer kans voor bestaat) te maken hebben?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.