Loopbaan

Carriere
oudere IT'er

Oudere werkloze IT’er vindt zelden snel een baan

Leeftijd belangrijke voorspeller bij doorstroom van WW naar bijstand.

© CC0 Pixabay,  Stevepb
26 juni 2019

Leeftijd belangrijke voorspeller bij doorstroom van WW naar bijstand.

Vanuit de WW is het vooral lastig voor ICT’ers van 55 jaar of ouder om werk te vinden, blijkt uit door AG Connect opgevraagde gegevens bij uitkeringsinstantie UWV.

Nog geen 3 op de 10 ICT’ers van boven de 55 jaar in de WW vindt binnen 12 maanden na ingang van de uitkering een baan. “Ter vergelijking: onder ICT’ers van 25 tot 35 is dit bijna 8 op de 10”, licht Freek Kalkhoven, arbeidsmarktadviseur van UWV toe. Hij benadrukt dat hij deze grote verschillen tussen leeftijdsgroepen ook bij veel andere beroepsrichtingen ziet.

Vaak richting bijstand

Verder vroeg AG Connect aan UWV welk aandeel van de ICT’ers in de WW na het verstrijken van de maximale termijn doorstroomt naar de bijstand. Dit blijkt momenteel 5,8% te zijn. Dit aandeel is hoger dan gemiddeld over alle sectoren(4,6%). Kalkhoven: “Onder ICT’ers met een WW-uitkering van 50-jaar of ouder is het aannemelijk dat een nog groter deel naar de bijstand doorstroomt. Leeftijd is namelijk een belangrijke voorspeller als het gaat om doorstroom van WW naar bijstand.”

Op 1 juni stonden er 5.825 IT’ers ingeschreven bij UWV voor een WW-uitkering. Een maand ervoor waren dat er nog 5.849. Dat betekent vrijwel een stabilisatie van het aantal IT’ers met een WW-uitkering in de afgelopen maand. Het gaat momenteel om 3.055 IT’ers van 50 jaar of ouder, 2.502 IT’ers die tussen de 27 en 50 jaar oud zijn en slechts 268 IT’ers jonger dan 27 jaar. De groep 50-plussers is al lang de sterkst vertegenwoordigde groep onder IT’ers met een WW-uitkering, terwijl de populatie in de IT gemiddeld behoorlijk jong is. Deze groep komt relatief lastig weer aan de bak.

Kalkhoven geeft desgevraagd een aantal tips aan ICT’ers die op zoek zijn naar werk:

  • Bekijk goed in welke richting er kansen ontstaan. Bestudeer de vacatures en kijk welke certificeringen / vaardigheden worden gevraagd.
  • Toon aan werkgevers aan dat je kennis up to date is. Eerder vandaag meldden wij al dat van veel ICT’ers in de WW dit lang niet altijd het geval is (LINK)
    Laat zien dat je bereid bent je te laten omscholen en denk hierbij ook eens aan de vele online trainingen die zijn te volgen.
  • Informeer bij UWV welke scholingsprojecten er lopen in jouw regio. Binnenkort treedt UWV met een compleet overzicht naar buiten.
12
Reacties
Alias 23 augustus 2019 22:10

Het vak is inderdaad niet veranderd maar de vacatures en de werkgevers wel. De meeste vacatures zijn op uitvoerend- en weinige op coördinerend- of management nivo. De oudere ICT-ér zoekt vaak een baan met een leidinggevend karakter en die zijn er veel minder. Een andere oorzaak voor het moeilijk vinden van een baan is, dat je ervaring niet serieus genomen wordt. Ik heb het gehad dat bij een tweede gesprek doodleuk gezegd werd dat 'iedereen wel wat in zijn CV kan schrijven'. Omdat je als oudere moeilijk aan een nieuwe baan komt, wordt ook vaak een laag loon geboden, een vaste baan is een zeldzaamheid en menig werkgever biedt geen (goede) pensioenregeling. Soms merk ik in een gesprek desinteresse (spelen met mobiele telefoon) of weerstand tegen de ervaring die je meebrengt. Toen ik jonger was ging ik naar de klant zonder ervaring en werd ik expert door te doen en het volgen van trainingen, nu heb ik kennis en ervaring maar vinden werkgevers mij niet meer interessant.

Kalkie 06 juli 2019 14:56

Zelfs als je 5 jaar niet als IT-er gewerkt hebt, maar alles met interesse gevolgd hebt en met eigen middelen in automatisering bezig bent, dan nog kun je met een kleine inwerk periode weer volledig inzetbaar zijn.
Ik heb verleden jaar tegen niet al te hoge vergoeding nog een bedrijf geholpen met de selectie van aanvullende software en de implementatie daarvan. Vooral door mijn kennis en ervaring, dat kan dus prima.
Zoals iemand al zei, vooral nieuwe wijn in oude zakken. Er is niet veel nieuw in dit vak, behalve de woorden en omschrijvingen. Als oudere IT-er(68), met jaren een eigen bedrijf in software gehad, denk ik dat wij door ervaring en kennis heel wat projecten zouden helpen om niet in oude valkuilen te belanden. Als ik verhalen lees over mislukte projecten of die giga uitlopen qua tijd en geld, dan herken ik allerlei dingen, waar ik ruim 30 jaar geleden over uitgleed. Ondanks allerlei mooie nieuwe kreten als scrum en agile, word er nog steeds niet goed doorgevraagd bij het ontwerpen(vaak geen kennis van het werk van de klant of de mores van de branche) en het niet afbakenen wat er wel en niet gemaakt word in de huidige fase. Klant roept: "Als dat kan wil ik dat ook hebben nu!" en de IT-er zegt ok doen we is een kleinigheid. Maar dan blijkt dat er dan ook dat nodig is en dat ook en dat nog, enz. Is eigenlijk een nieuw project of versie 2.0, maar dat durft men niet tegen de klant te zeggen en dus .. meer tijd en meer geld.
En daar kan een ervaren en gepokt en gemasselde oudere ingrijpen en zeggen: " OK, dat nemen we mee in de volgende versie en we gaan nu door met waar we mee bezig waren."
Maar er word door de mensen, die een nieuwe IT-er moeten aan nemen alleen gekeken naar de eisen van de projectleider en die heeft de nieuwste diploma's en certificaten op de lijst gezet. En die HR persoon heeft geen idee wat het allemaal is, maar chequet alleen op die punten en alle ouderen zonder die dingen op hun CV worden automatisch verwijderd.
Bij een goede mix van jong , ervaren, man en vrouw zouden er veel meer projecten binnen tijd en geld tot een einde komen. Nu word het wiel vaak voor de zoveelste keer opnieuw uitgevonden. Jammer, want ik zou nog best eens bij een project betrokken zijn en dat hoeft echt niet als leider met een grote vergoeding, maar zo nu en dan als klankbord of interne auditor , waar wel echt naar geluisterd word, zou leuk en gezondheid bevorderend zijn. Want je voelt je gewaardeerd en deel van de samenleving ook nog eens.

Oscar 03 juli 2019 17:15

Ik kan me helemaal vinden in de reactie van Johan Martin! Ben nu 53, met dik 28 jaar IT-ervaring. In meerdere rollen, dus je zou denken dat werkgevers dat iig nog wél kunnen waarderen (programmeur, scrum master, functioneel ontwerperbeheerder, business-/ requirements-/informatieanalist; tevens dik 3 jaar ervaring in team- en procesverbetering scrum/agile en devops).
Maar goed, sinds ik in de WW ben gekomen is solliciteren is nu al dik 2 jaar een soort full time job (naast korte /tijdelijke projecten). Ik word wel af en toe uitgenodigd voor een gesprek (en bij informatieanalist-vacatures zelfs vrij vaak). Gesprekken lopen ook vrijwel altijd goed en prettig, regelmatig voelt het na 1 gesprek zelfs al bijna als een click, maar iig als een heel goede match. Echter, zelfs als de match qua ervaring en kennis vrijwel compleet is, dan nog word ik tot nu toe steeds weer afgewezen, met meestal nogal "standaard" redenen of zelfs vrij "holle"/betekenisloze redenen (te hoog opgeleid; bij ons bedrijf andere "dynamiek" (tig keer gehoord); hele goede kandidaat, maar je hebt de pech dat we net na jou een nóg betere hebben gesproken (paar keer gehoord); jouw aanpak mogelijk traditioneler (dan wat?? en dan blijft het stil); in ons bedrijf loopt besluitvorming toch echt anders dan al jouw eerdere werkgevers). En als ik dan doorvraag wordt het steeds vager...
Ben er inmiddels van overtuigd dat ze van alles verzinnen, gewoon om dat ze leeftijd niet mogen noemen..

Onbegrijpelijk dat er, met zo'n tekort aan IT'ers, toch zó weinig gedaan wordt om deze impasse te doorbreken.

Hoop dan maar dat mensen van UWV en overheid zich in iig informeren via AG connect!

John Postelmans 03 juli 2019 13:23

Als werkgevers collectief afspraken maken en bijvoorbeeld besluiten om geen mensen boven de 40 meer toe te laten in de IT valt er weinig aan te doen. Zij worden door de politiek veel te vrij gelaten. Ik ben tot vandaag de dag steeds cursussen blijven doen om terug te kunnen keren in de IT maar krijg vanwege leeftijd (53) geen enkele kans. Ik ben nu tegen beter weten in met Windows 10 (MD100/101) bezig en heb CEHv8 behaald en CISSP gevolgd allemaal in de laatste jaren. Eigenlijk gek dat ik hier nog reageer want het is totaal kansloos en ik loop zelfs bij de voedselbank om nog rond te kunnen komen. EN DAN OVERAL ROEPEN DAT ER ZOVEEL ITers NODIG ZIJN!!!! WAT EEN FAKE NEWS!!!!

Rio Hartono 29 juni 2019 17:27

Het is bekend dat oudere werknemers duurder zijn dan jongere en daarnaast hebben vaak jonge mensen de leiding in IT bedrijven. Zij nemen liever een pas afgestudeerde MBO'er/HBO'er dan een 50+ WO'er met vele jaren ervaring. Het voelt alsof die jaren lange ervaring nadelig werkt voor ouderen. Ik heb slechte ervaring bij sollicitatiegesprekken met jonge interviewers. Als je vertelt over je ervaringen worden ze niet enthousiaster. Integedeel, worden ze stil van. Het voelt altijd alsof wij, ouderen, niet goed worden begrepen of ze willen ons niet begrijpen. Ik werd dus altijd afgewezen. Als allochtoon of migrant, maakt niet uit hoe u zij wilt noemen, is het veel moeilijker om als oudere IT'er nog een baan te vinden. In Nederland is er nog veel discriminatie, zeker op de arbeidsmarkt en veel zekerder leeftijdsdicriminatie. Daarom wekt het mij irritaties op als lees: "Er is tekort aan IT'ers of docenten". Hou toch op !

Hans Cuppen 29 juni 2019 12:20

Ik kan me honderd procent vinden in de reacties van Johan Martin. Ook ik draai al vele decennia mee in de IT. Conceptueel is er inderdaad weinig aan het vak veranderd. Wel is het gebruik van concepten verwaterd door inderdaad oude wijn in nieuwe zaken te doen. Wat verder ook gebeurd is: er wordt op een handige manier gebruik gemaakt van framing en daarbij passend woordgebruik. Voorbeeld: een app past veel catchyer bij een smartphone dan applicatieprogramma. Gevolg in een desktopomgeving gebruiken we dus ineens ook apps.
Wat oude concepten betreft ook een voorbeeld. Het zou voor veel AI- en big data beleidsmakers een eyeopener kunnen zijn als ze hernieuwd kennismaakten met groeibenaderingen van Nolan, Kroenke, Bemelmans om die "oude" groei- (en ook leer !-)modellen te projecteren op de huidige situatie. Dat zou wel eens heel verhelderende inzichten en meer begrip van wat er aan de hand is, kunnen opleveren.

Peter Mul 29 juni 2019 11:34

Ik verwacht dat veel oudere ICT'ers beslist een vak stokpaardje hebben, b.v. optimalisatie, analyse, formulieren, etc., kennis die de meeste ICT bedrijven of superUsers slechts af en toe nodig hebben.

Laten zij die specifieke kennis optimaliseren en deze als ZZP'ers vermarkten waarbij de troubles van financien, administratie, belastingen, etc. worden uitgevoerd door payroll bedrijven.

Persoonlijk ken ik een bijna 77 jarige ZZP'er die zich gespecialiseerd heeft in de conversies van databases naar SAP en daar werkelijk een platina uurvergoeding voor binnenhaald en zich vooral richt op middelgrote "volgende groeifase" bedrijven.

Dewan Chote 26 juni 2019 17:04

De genoemde IT-ers moeten doodgewoon opnieuw de kans(en) krijgen om te ontplooien en te bewijzen!!!!! De trainingen en bijscholing zijn belangrijk maar het heeft totaal geen toegevoegde waarde als de mensen niet werken. UWV heeft primair de taak om met de bedrijfsleven als met de publieke sector te gaan lobbyen en primaire afspraken over de kansen geven aan de werkzoekende genoemde doelgroep mbt werk. Alleen maar praten heeft het totaal geen zin oftewel geen woorden maar daden!!!!!!!! Dit is ook primair verantwoordelijkheid van de politiek!!! Onmiddelijke actie van UWV/Politiek!!!!!!!

Johan Martin 26 juni 2019 16:41

En dan nog dit: bijscholing en training zijn tegenwoordig onzin. Als je als (oudere) IT-er iets niet weet, typ je de juiste toverwoorden in Google in en binnen een paar uur, uitgaande van de juiste basiskennis en motivatie, ben je up-to-speed. Vaardigheden zoals analytisch denken heb je, als het goed is, als IT-er altijd al gehad en zul je je hele leven houden tenzij de ouderdom écht toeslaat en het brein in verval raakt.
Kortom: het hoeft de senior IT-er aan niets te ontbreken om hoogwaardige toegevoegde waarde te kunnen leveren, vooral omdat de in decennia opgebouwde ervaring, doordat de IT niet wezenlijk veranderd is, nog steeds relevant kan zijn.

Johan Martin 26 juni 2019 16:26

Ik vraag me af voor welke IT-ers dit geldt; ik draai al vele decennia mee in de IT en inhoudelijk is er niets aan het vak veranderd. Alles is sneller, mooier en vooral meer (data). Verder zijn er wat oude concepten in een nieuw, moderner en beter jasje gegoten maar in de basis is alles nog hetzelfde. Er is nog steeds sprake van het transporteren en verwerken van data. Ook ogenschijnlijk nieuwe werkmethoden (agile, scrum) bestonden decennia geleden al maar heetten toen DSDM of "time boxing". Als "wizknar" in de IT kost het me dan ook geen enkele moeite de jongeren bij te sloffen; in vrijwel alle gevallen is het oude wijn in nieuwe, veel betere en snellere zakken. That's all!

Kees Noorlander 26 juni 2019 14:34

Werkgevers zouden samen met het UWV bijscholing moeten opzetten voor werkloze oudere ICT'ers. Dat levert een win-win situatie.

Atilla Vigh 26 juni 2019 12:27

Volgens mij moeten we ook gaan kijken of we nog spreken van een IT-er als iemand al 10 jaar niet meer aan het arbeidsproces heeft deelgenomen. Het UWV zou er echt meer aan hebben om niet klakkeloos de inschrijving als een waarheid aan te nemen. Natuurlijk als je net werkeloos wordt, misschien wel, maar bijvoorbeeld na 5 jaar daarmee stoppen, voor alle beroepsgroepen. Dan zou je kunnen denken aan een veel breder profiel, bijvoorbeeld ondersteunend, adviserend, of administratief personeel. De werkzoekende graait in een veel grotere bak en potentiële werkgevers vissen een grotere vijver. Ik pleit er niet voor om mensen na 30 jaar IT, uiteindelijk in een kippenslachterij te plaatsen. Overigens andersom ook niet. Dat soort experimenten zijn leuk als borrelpraat, de praktijk ligt toch wel een anders.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.