Beheer

Security
Facebook

Facebook zegt nee tegen achterdeurtjeswens Justitie VS

'Backdoor maakt chat-diensten minder veilig voor gebruikers.'

10 december 2019

'Backdoor maakt chat-diensten minder veilig voor gebruikers.'

Will Cathcart en Stan Chudnovsky, die bij Facebook verantwoordelijk zijn voor WhatsApp en Messenger, zeggen in een brief aan de Amerikaanse procureur-generaal William Barr geen achterdeurtje in te willen bouwen in de encryptie van hun chat-diensten. Justitie-minister Barr heeft eerder laten weten dat techbedrijven backdoors "kunnen en moeten" verzorgen. Hier is in de VS echter geen wet voor.

Barr zei in juli dat encryptie voor hoge kosten voor de samenleving heeft gezorgd. Daarbij doelde hij naast financiële kosten ook op misdaadslachtoffers die gered hadden kunnen worden als politie en Justitie communicatie hadden kunnen onderscheppen of aftappen. Soms vallen digitale informatiestromen wel te onderscheppen of aftappen maar is de daarin vervatte communicatie niet - of niet op korte termijn - leesbaar doordat het is versleuteld.

'Cadeau voor criminelen'

Opsporingsdiensten maar ook Justitie-minister Barr pleiten daarom voor overheidstoegang tot versleutelde communicatie; een backdoor. Maar Facebook weigert dus zo'n achterdeurtje in te bouwen in zijn diensten. "De backdoor-toegang die je voor de politie eist, zou een cadeau zijn voor criminelen, hackers en onderdrukkende regimes", stellen Chudnovsky en Cathcart in hun brief, schrijft The New York Times.

Zo'n achterdeur zou namelijk een weg bieden om in "onze systemen te komen en ieder persoon op onze platformen kwetsbaar te maken voor schade in het echte leven". De door Barr voorziene 'exclusiviteit' voor overheidsgebruik stuit op praktische bezwaren. "Het is onmogelijk om zo'n achterdeur voor één doeleinde in te bouwen en niet te verwachten dat anderen proberen hem te openen."

Verplichting heeft groot effect

Barr trad met zijn backdoorwens in de voetsporen van onder meer Australië. Dat land heeft vorig jaar een wet aangenomen die bedrijven verplicht om toegang te verstrekken tot versleutelde gegevens. En ook in Nederland pleiten sommige partijen voor een dergelijke achterdeur. Meest recent was dat minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid, al zei hij niet tegen het kabinetsstandpunt in te gaan. Het kabinet stelt dat sterke encryptie nuttig en noodzakelijk is.

Mocht er in de VS wetgeving komen waarmee onkraakbare encryptie verboden wordt, dan heeft dat wereldwijd gevolgen. Veelgebruikte ICT-diensten - waaronder WhatsApp en Messenger - komen van Amerikaanse bodem en moeten dus voldoen aan de Amerikaanse wet- en regelgeving. Daaronder zou dan ook toegang tot versleutelde data vallen, zoals communicatie maar ook opgeslagen informatie.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.