Overslaan en naar de inhoud gaan

AWS-CISO: 'Achterdeur in encryptie extreem gevaarlijk'

“Wij zijn erg bezorgd over elke regelgeving of wet die een organisatie verplicht om een achterdeur in te bouwen.” Dat zei Chief Information Security Officer Stephan Schmidt van Amazon Web Services in reactie op de Australische wetgeving die te krachtige encryptie verbiedt.
Versleuteling
© Shutterstock
Shutterstock

Volgens Schmidt stellen de klanten veel vragen over de nieuwe wet en zijn ze er bezorgd over. De cloudleverancier kan ook nog niet goed inschatten wat de gevolgen zijn van de Australische wetgeving. “We helpen organisaties nu bij het inrichten van deze diensten op een zo goed mogelijke en efficiënt mogelijke manier. De wet is pas een jaar oud. We zullen pas over een tijdje weten wat de gevolgen zijn”, aldus de CISO.

Hij begrijpt dat organisaties moeten voldoen aan de wetgeving in een land en zijn werkgever helpt klanten daar ook bij. “Maar aan de andere kant moeten wetgevers ook begrijpen wat de impact is van een wet op de privacy van burgers in een land. Het is extreem gevaarlijk om achterdeuren in ge-encrypte systemen te bouwen.”

Experts zijn kritisch

Schmidt is niet de enige expert die tegen een achterdeur in encryptie is. Maar hoewel experts zeer kritisch zijn, lijken politici niet te vermurwen. Zo vindt de Amerikaanse procureur-generaal William Barr dat techbedrijven backdoors "kunnen en moeten" verzorgen. Volgens hem ondermijnt dat de veiligheid niet. "We zijn er zeker van dat er technische oplossingen zijn die wettelijke toegang tot versleutelde data en communicatie door wetshandhavers mogelijk maken, zonder wezenlijke verzwakking van de beveiliging die encryptie biedt", aldus de procureur-generaal.

Ook de Nederlandse minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vindt dat achterdeuren in sociale media, zoals Whatsapp, moeten worden ingebouwd. Momenteel is de minister op bezoek in de VS waar dit onderwerp ook op de agenda staat. Aanleiding zijn de plannen van Facebook dat werkt een aan nieuwe overkoepelende chatdienst met end-to-end-encryptiebeveiliging.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in