Development

Security
William Barr

Justitie VS wil achterdeur in encryptie

VS wil voorbeeld van Australië volgen.

attorney general William P. Barr © US Department of Justice
24 juli 2019

VS wil voorbeeld van Australië volgen.

De Amerikaanse procureur-generaal wil dat ICT-bedrijven achterdeuren inbouwen in encryptie en stelt dat Amerikaanse burgers de securityrisico's daarvan maar moeten accepteren. Techbedrijven "kunnen en moeten" backdoors verzorgen, stelt de door president Trump benoemde topman van het ministerie van Justitie. Weerstand door ICT-leveranciers omdat dit beveiliging ondermijnt, wordt weggewimpeld.

Procureur-generaal William Barr beticht techbedrijven ervan dat ze dogmatisch zijn en zich aanstellerig gedragen wat betreft backdoors in encryptie. De hoge ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Justitie beklaagt zich erover dat de uitrol van niet-aftapbare versleuteling nu al hoge kosten heeft voor de samenleving. Hij spreekt daarmee niet alleen over financiële kosten, maar stelt dat er ook concrete slachtoffers zijn. Hij doelt daarmee op misdaadslachtoffers die gered hadden kunnen worden als politie en Justitie maar communicatie hadden kunnen onderscheppen of aftappen.

'Aftapbaar én veilig'

"We zijn er zeker van dat er technische oplossingen zijn die wettelijke toegang tot versleutelde data en communicatie door wetshandhavers mogelijk maken, zonder wezenlijke verzwakking van de beveiliging die encryptie biedt", beweert Barr. Hij heeft dit gisteren gezegd in een toespraak op een cybersecurityconferentie aan de Fordham University, waar diverse media nu verslag van doen. Daarbij waarschuwt de attorney general dat het bestaan van encryptie neerkomt op "het converteren van het internet en communicatie in een wetteloze zone" waar criminelen maar al te graag hun voordeel mee doen om meer misdaden te plegen. Barr trekt de vergelijking met een wijk waar de lokale politie niet meer komt.

Indien het zover komt dat ICT-leveranciers in de Verenigde Staten hun producten en diensten niet mogen voorzien van onkraakbare encryptie dan heeft dat wereldwijde impact. Het gros van de internationaal gebruikte ICT-middelen is immers afkomstig van Amerikaanse aanbieders. Daarnaast zouden buitenlandse bedrijven voor zakendoen op de grote Amerikaanse markt ook gehoor moeten geven aan eventuele overheidsdwang voor toegang tot versleutelde data, waaronder opgeslagen informatie maar ook uitgewisselde communicatie. De weerstand vanuit de ICT-industrie is dat een backdoor voor overheidstoegang vroeg of laat in verkeerde handen zal vallen.

Inlichtingendiensten

Met deze wens voor overheidstoegang tot versleutelde data en communicatie volgt Barr in de voetsporen van zijn voorgangers. Daarnaast lijkt hij uit op het volgen van het voorbeeld van Australië. Dat land, partner van de VS in de Five Eyes-alliantie van Westerse inlichtingendiensten, heeft vorig jaar in wezen té krachtige encryptie verboden. De Australische overheid heeft wetgeving aangenomen die bedrijven verplicht om toegang te verstrekken tot versleutelde gegevens. De impact hiervan is nog altijd onduidelijk, maar het zou bedrijven in wezen onderdeel kunnen maken van overheidssurveillance.

De voormalige directeur van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA stelt nu openlijk dat de risico's van backdoors in encryptie het niet waard zijn:

Lees meer over Development OP AG Intelligence
2
Reacties
Ed Muylkens 25 juli 2019 14:15

Wie bij Google zoekt op "encryption backdoor not good idea", struikelt over de voorbeelden waarom dit idee in de praktijk niet kan werken. Het idee is meer dan twintig jaar geleden al verworpen door de US Senate. Het is intrinsiek onveilig. Het concept van toegang voor "Good Guys only" is onuitvoerbaar. En het valse argument dat encryptie veiligheidsdiensten hindert in hun werk is intussen ook definitef weerlegd. Als deze onzinnige maatregel wordt doorgevoerd, dan dient die een andere agenda. Die van government surveillance.

Fred Jansen 24 juli 2019 20:56

Benieuwd hoe de man denkt over verkrijgbaarheid van vuurwapens in zijn land. Dat lijkt me ook voor slachtoffers te zorgen, die er niet hadden hoeven zijn.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.