Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebook schaart zich vierkant achter Rust

Facebook omarmt de Rust-programmeertaal nog steviger dan het bedrijf al deed. Het is de bedoeling dat deze het gebruik van C++ voor een groot deel gaat vervangen. Facebook is ook toegetreden tot de Rust Foundation en krijgt gelijk een zetel in het bestuur, vanwege de aard van het lidmaatschap.
Rust
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Facebook volgt daarmee de stap die andere organisaties waaronder AWS, Google, Huawei, Mozilla en Microsoft, eerder zetten. Rust is ontwikkeld onder de vleugels de Mozilla. AWS pakte de taal ook al snel op. Facebook gebruikt Rust sinds 2016 voor een beperkt aantal projecten. Maar de adoptie binnen het bedrijf is daarna snel gegroeid.

"Voor ontwikkelaars levert Rust dezelfde prestaties als oudere talen, vooral C++, maar is veel meer gericht op de veiligheid van de code", zegt een ontwikkelaar van het Facebook software engineering team tegen ZDNet.

Compatibiliteit met C++

Facebook heeft sinds 2020 een speciaal Rust team in zijn programmeertalen-eenheid. Dat team heeft de verantwoordelijkheid te zorgen dat alle Rust onderdelen en de compiler compatibel zijn met C++. "We hebben enorm veel code in C++ die nodig is voor de interactie met backend-systemen waarop onze dienstverlening draait. Ontwikkelaars moeten zonder zorgen de libraries van Rust kunnen gebruiken zonder concessies te heven doen aan de voordelen die Rust biedt", verklaart Facebook.

Vanuit Facebook is Joel Marcey naar voren geschoven als lid van de board of directors van de Rust Foundation. Marcey is bij Facebook verantwoordelijk voor het Open Source ecosystem en zijn kennis en ervaring wordt door de Interim Executive Director van de Rust Foundation verwelkomd. Marcey ziet voor zichzelf een taak om de taal verder te ontwikkelen en te verbeteren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in