Overslaan en naar de inhoud gaan

Rust vindt zijn weg naar Android-besturingssysteem

Een deel van de open-sourceversie van het Android-besturingssysteem kan voortaan ook in Rust gebouwd worden. Google hoopt dat er op die manier minder fouten in de geheugenbeveiliging voor gaan komen. Veel van het besturingssysteem is nu nog in C en C++ geschreven.
Android mascotte
© Google
Google

Android-maker Google stelt in een aankondiging dat het verhelpen van geheugenfouten in C en C++ erg ingewikkeld is. Hoewel er veel tijd en moeite geïnvesteerd wordt in het opsporen, verhelpen en voorkomen van dit soort bugs, komen er nog altijd veel fouten in Android-releases terecht. Volgens het bedrijf zelf representeren geheugenfouten zelfs 70% van alle zeer ernstige beveiligingsproblemen in Android.

De programmeertaal Rust kan echter helpen om dergelijke fouten te voorkomen, omdat de interpreter van de taal automatisch op veelvoorkomend fouten controleert. Mocht zo'n fout in de code zitten, dan blokkeert de interpreter. "Deze beveiliging wordt bereikt terwijl de prestaties vergelijkbaar blijven met C en C++", aldus Google.

De al bestaande C- en C++-code blijft echter wel in het project zitten. "Zelfs al zouden we alle software-engineers in het Android-team hieraan laten werken, dan nog is het herschrijven van tientallen miljoenen regels code niet haalbaar", verklaart de Android-maker. Het herschrijven van alle code zou bovendien weinig van de geheugenfouten oplossen. Volgens Google is ongeveer de helft van alle geheugenfouten in Android onderdeel van code die minder dan een jaar oud is. Daarom is het beter om Rust in te zetten voor nieuw te schrijven code, in plaats van voor het herschrijven van oudere code. 

Maandenlange voorbereiding

Het toevoegen van een nieuwe taal aan Android is een groot project. "Er zijn toolchains en dependencies die onderhouden moeten worden, testinfrastructuur en tooling die geüpdatet moeten worden en ontwikkelaars die getraind moeten worden", licht Google toe. Het bedrijf is dan ook achttien maanden lang bezig geweest met het toevoegen van de ondersteuning aan het Android Open Source Project.

Inmiddels zijn een aantal early adopter-projecten opgezet die in de komende maanden met de gemeenschap gedeeld worden. Maar het gaat nog jaren duren voor Rust onderdeel wordt naar grotere delen van het besturingssysteem. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in