Innovatie & Strategie

Apps
Facebook Messenger Rooms

Facebook mikt met Messenger Rooms op succes Zoom

Facebook probeert gemiste kans goed te maken met nieuw dienst.

Facebook Messenger Rooms © Facebook
28 april 2020

Facebook probeert gemiste kans goed te maken met nieuw dienst.

In de gekte rond het verplicht thuiswerken en bijbehorend videobellen, speelde Facebook tot nog toe geen rol van betekenis. Het nieuwe Messenger Rooms en een uitbreiding van de mogelijkheden van Whatsapp moeten daar verandering in brengen.

Facebook introduceerde vlak voor het weekend Messenger Rooms een video-chat-app waar tot 50 mensen tegelijk aan deel kunnen nemen. Bovendien kunnen vrienden van Facebook makkelijk aanhaken op de sessie.

In een persbericht zegt het bedrijf dat het heeft "aangevoeld" dat er meer behoefte was aan realtime-video. In veel landen is het videoverkeer op Messenger en Whatsapp meer dan verdubbeld. In totaal maken er dagelijks 700 miljoen mensen gebruik van. Met het nieuwe Messenger Rooms zou het vooral makkelijker moeten worden met grotere groepen op een natuurlijke manier virtueel samen te komen. Iedere Facebook-gebruiker kan 'binnenkort' een Messenger Room aanmaken en anderen uitnodigen, ook al hebben ze geen Facebook-account. Het is niet nodig iets te downloaden

Door deel te nemen met de Facebook-app kunnen grapjes als sfeerverlichting, 360 graden achtergronden en ook 'bunny ears' worden toegepast. Wie de 'Room' heeft aangemaakt bepaalt wie aan het videogesprek kan deelnemen.

Whatsapp-video uitgebreid

Facebook sleutelt ook aan Whatsapp. Binnenkort kunnen tot 8 mensen deelnemen aan een videogesprek. Alle gesprekken zijn voorzien van end-to-end-encryptie, dus het is niet mogelijk de gesprekken af te luisteren. Ook Facebook en Instagram krijgen er nieuwe functionaliteiten bij zodat het makkelijker wordt deze tools te gebruiken voor het opzetten van bijvoorbeeld fitness-klasjes, kerkdiensten of het organiseren van een inzamelingsactie voor een goed doel.

Facebook probeert met deze nieuwe functies wat terrein terug te winnen van Zoom, Google Hangouts en Microsoft Teams die de afgelopen weken het gebruik wel zagen verdertigvoudigen. Bij Zoom ging dat niet helemaal goed doordat de app eigenlijk bedoeld was voor kleinschalig gebruik binnen bedrijven. Nu opeens het gebruik verschoof naar een heel algemene gebruiksvriendelijke manier van videobellen, bleken de privacy- en beveiligingsaspecten niet op orde. Daardoor werd het mogelijk in te breken op videogesprekken. Facebook-CEO Mark Zuckerberg zegt nu tegen The Verge dat Messenger Rooms weliswaar niet end-to-end-encrypted is maar dat de dienst is opgezet met privacy, beveiliging en integriteit als uitgangspuntn.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.