Apps
Social media.

Facebook-bot begrijpt gezichtsuitdrukkingen

De bot werd getraind met behulp van Skype-video's.

© Pixabay Pixabay
6 september 2017

De bot werd getraind met behulp van Skype-video's.

Facebook heeft een bot ontwikkeld die gezichtsuitdrukkingen begrijpt. Dat schrijft New Scientist.

De bot is ontwikkeld door het onderzoekscentrum voor kunstmatige intelligentie van Facebook en wordt ondersteund door een kunstmatig intelligent algoritme. Het algoritme is getraind met behulp van Skype-video’s. Aan de hand van deze video's heeft het algoritme geleerd om menselijke expressies na te bootsen. Uit tests bleek volgens New Scientist dat de bot daarbij erg menselijk leek.

Realistisch

Om de gezichtsuitdrukkingen van de mens te leren begrijpen, verdeelde het algoritme het menselijk gezicht in 68 kernpunten. Het algoritme lette tijdens de Skypevideo's op deze punten. Het systeem leerde zo bijvoorbeeld dat mensen kunnen klikken als ze naar iemand luisteren, of een open mond hebben als ze ergens verbaasd over zijn.

De bot werd vervolgens een video van een lachend mens getoond. Door de video's wist de bot hoe hij hierop moest reageren. De vrijwilligers op wie Facebook haar bot testte, oordeelden dat de robot menselijk en realistisch overkwam. Wel een kanttekening: de animaties van de huidige bot zijn heel basic, volgens New Scientist is het onduidelijk of een humanoïde robot ook zo natuurlijk zou reageren.

Facebook presenteert haar bot later deze maand tijdens een conferentie in Vancouver.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.