Overslaan en naar de inhoud gaan

EZK: geen aanleiding voor Xiaomi-ban om censuursoftware

Nederland gaat niet mee in het advies van Litouwen om smartphones van Xiaomi te vermijden. De toestellen van die Chinese fabrikant zijn voorzien van censuursoftware voor termen die verboden zijn in het thuisland. Het ministerie van Defensie in Litouwen concludeert op basis van eigen onderzoek dat smartphones van Chinese herkomst kwetsbaarheden en risico's in zich houden. Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) vaart een eigen koers.
Xiaomi-smartphone
© Xiaomi
Xiaomi

"De overheid van Litouwen verbindt aan het rapport het advies om geen telefoons van Chinese fabrikanten meer te kopen en in gebruik zijnde telefoons te vervangen. Ieder land maakt hierin een eigen afweging. Voor Nederland is er op dit moment geen aanleiding om een dergelijk zwaarwegend advies af te geven", antwoordt demissionair EZK-minister Stef Blok op Kamervragen.

Grondrechten van gebruikers

"Wel ziet het kabinet dat het daadwerkelijk toepassen van dergelijke software inbreuk kan maken op de grondrechten van gebruikers", voegt Blok toe aan bovenstaande. Verderop in zijn beantwoording van de Kamervragen gaat hij daar verder op in. Dat is bij de vraag of censuursoftware een gevaar vormt voor de vrijheid van meningsuiting en de privacy van Nederlandse gebruikers van Xiaomi-toestellen. "In algemene zin zou het toepassen van dergelijke software een risico kunnen vormen voor grondrechten zoals de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van nieuwsgaring en de privacy van Nederlandse gebruikers", erkent de demissionaire bewindsman.

Dat erkende risico relativeert Blok echter meteen met de toevoeging dat software op Nederlandse smartphones valt onder de huidige wet- en regelgeving. Daarbij noemt hij de Algemene Verordening Gegevensbescherming en de Algemene wet gelijke behandeling. "De betreffende toezichthouders en instanties, de Autoriteit Persoonsgegevens en het College voor de Rechten van de Mens, kunnen besluiten aanvullend onderzoek te doen wanneer zij hier aanleiding toe zien."

Uitgeschakeld

Vooralsnog is de omstreden censuursoftware die zit ingebouwd in Xiaomi-apparaten niet actief buiten China. "Uit het Litouwse onderzoek blijkt dat de betreffende functionaliteit in de Europese Unie is uitgeschakeld", legt demissionair minister Blok uit. "Wel stellen de onderzoekers dat de fabrikant deze functie op afstand zou kunnen activeren." Dat mogelijke activeren zou dan echter stuiten op wetten en regels die van toepassing zijn in Nederland.

"Op dit moment heb ik geen aanwijzingen dat deze software in Nederland is geactiveerd. Mocht op enig moment blijken dat dit toch het geval is, dan is het aan de betreffende toezichthouders om zo nodig te handhaven." De door Litouwen aangekaarte censuursoftware is één van de kwetsbaarheden en risico's die uit het eigen onderzoek naar voren zijn gekomen.

Groeiende Chinese leverancier

Xiaomi is een smartphoneleverancier die flink groeit, ook op de Europese markt. Deze groeit valt mede te relateren aan het effectief wegvallen van Huawei. Die Chinese concurrent is getroffen door Amerikaanse sancties en kan daardoor geen chips, geen besturingssysteem (Android) en geen appstore (Google Play) meer afnemen en leveren aan eindgebruikers.

Demissionair EZK-minister Blok heeft geen exacte cijfers van Xiaomi-gebruik in Nederland, maar verwijst naar openbare marktinformatie waaruit groei van het aantal Xiaomi-telefoons blijkt. "Deze stijgende lijn is ook terug te zien in cijfers over het internetgebruik door gebruikers van mobiele telefoons. Zo komt het bedrijf Statcounter tot een schatting van het marktaandeel van Xiaomi in Nederland van 4,64% in september 2021."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in