Innovatie & Strategie

Branche
IT-kort

IT-kort, o.a.: 'Justitie VS onderzoekt Zoom-koop van Chinees bedrijf'

Kort IT-nieuws van vandaag.

22 september 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Litouwen waarschuwt voor censuursoftware Xiaomi

Xiaomi-smartphones
© Xiaomi

EU-lidstaat Litouwen heeft consumenten gewaarschuwd voor censuursoftware op telefoons van het Chinese Xiaomi. Daarmee kunnen teksten worden gedetecteerd en geblokkeerd die gevoelig liggen in China, concluderen experts van de Litouwse overheid. Het gaat onder meer om 'Tibet moet worden bevrijd', 'lang leve de onafhankelijkheid van Taiwan' en 'democratische beweging'.

"Onze aanbeveling is om geen nieuwe Chinese telefoons te kopen. En om toestellen die al zijn aangeschaft zo snel mogelijk weg te doen", zei onderminister van Defensie Margiris Abukevicius bij de presentatie van een onderzoeksrapport met de beschuldigingen.

De censuurfunctie zou op het Mi 10T 5G-toestel van Xiaomi staan en momenteel niet zijn geactiveerd in de 'regio Europese Unie'. Cyberexperts van de Litouwse overheid waarschuwen wel dat de filter op afstand kan worden aangezet.

In het rapport van het cybercentrum staat dat momenteel 449 Chinese termen gecensureerd kunnen worden op de Xiaomi-telefoon. De lijst met verboden begrippen zou ook doorlopend worden aangepast. Het toestel zou bovendien versleutelde gegevens naar een server in Singapore sturen.

De Litouwse onderzoekers zeggen dat hun bevindingen ook relevant zijn voor andere landen waar toestellen van Xiaomi worden gebruikt. Dat Chinese bedrijf heeft nog niet gereageerd op de berichten over de vermeende censuursoftware.

De relatie tussen China en Litouwen staat momenteel onder grote druk. Het Oost-Europese land heeft Taiwan deze zomer toestemming gegeven een kantoor te openen dat ook de naam Taiwan draagt. China reageerde daar woedend op; de Aziatische grootmacht ziet het democratisch bestuurde eiland Taiwan als afvallige provincie. (ANP)

 


 

Universiteiten: erosie van kennisland

Studie
© Shutterstock

De onderwijsplannen van het demissionaire kabinet zorgen volgens universiteiten voor aanhoudende en grotere druk op de kwaliteit van het onderwijs. De Rijksbegroting voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) schiet tekort en dat tast de positie van Nederland als kennisland aan, aldus de kritiek.

De Nederlandse universiteiten zijn niet te spreken over de plannen van het kabinet. De instellingen zeggen dat ze dit jaar 1,1 miljard euro tekortkomen en dat dit door "de trage formatie" in stand blijft. "We gaan zo als kennisland verder omlaag, en de werkdruk gaat nog verder omhoog", stelt de vereniging van universiteiten VSNU. Volgens de koepel "komen de kwaliteit van onderwijs en onderzoek nog verder onder druk te staan".

De voorzitter van de VSNU, oud-Kamerlid Pieter Duisenberg, zegt in een reactie op de miljoenennota dat er zo snel mogelijk een nieuw kabinet moet komen "dat investeert in onderwijs en wetenschap". De organisatie wil dat het nieuwe kabinet 1,1 miljard euro extra in de universiteiten steekt. (ANP)

 


 

'Justitie VS onderzoekt Zoom-koop van Chinees bedrijf'

videoconferencing
© Zoom

Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt de overname van het bedrijf Five9 door videovergaderdienst Zoom Video, schrijft zakenkrant The Wall Street Journal. Dat gebeurt vanwege de Chinese banden die het Amerikaanse Zoom heeft.

Zoom heeft een groot deel van zijn software-ontwikkelaars in China zitten. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor echter in Silicon Valley en topman Eric Yuan is weliswaar in China geboren, maar heeft een Amerikaans paspoort. In het verleden zijn al meerdere onderzoeken gedaan naar de banden met de regering in Beijing.

Zoom telt haast 15 miljard dollar, omgerekend een kleine 13 miljard euro, neer voor Five9. Dat bedrijf maakt software waarmee bedrijven klanten service kunnen bieden. Five 9 heeft een speciale vergunning om bepaalde Amerikaanse en internationale netwerken aan elkaar te kunnen koppelen. Door de overname zou die vergunning naar Zoom overgaan en dat leidde tot het onderzoek om te kijken of de Amerikaanse nationale veiligheid in het geding is. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.