Development

Personal Tech
robot

EU geeft burgers invloed op ontwikkeling toekomstige AI-robots

Alle Europese ontwikkelaars kunnen meedoen.

De Pepper robot © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com Collision Conf
20 september 2022

Alle Europese ontwikkelaars kunnen meedoen.

De Europese Commissie is gestart met een project waarmee burgers invloed kunnen uitoefenen op toekomstige robotica-oplossingen. Het project genaamd Robotics4eu-project wordt gezien als een ‘burgeraudit’ en gebeurt via enquêtes.

Deelnemende inwoners van de EU krijgen tot 15 oktober enquêtevragen voorgeschoteld over robots met kunstmatige intelligentie. De antwoorden komen rechtstreeks terecht bij de bedrijven die deze ontwikkelen. Bij het project zijn in totaal acht Europese, op kunstmatige intelligentie gebaseerde technologieën die momenteel in ontwikkeling zijn, meegenomen.

Het gaat om robots die keeluitstrijkjes maken tot een humanoïde robot die medisch personeel assisteert. Ook is er een robot inbegrepen die helpt gewassen van boeren te beschermen. Er worden nog meer robots toegevoegd. Ieder Europees bedrijf kan de ‘service’ van de EU aanvragen bij de ontwikkeling van een robot die gebruik maakt van kunstmatige intelligentie.

Meer inzicht

Met de ‘burgeraudit’ moeten burgers in staat worden gesteld om meer invloed uit te oefenen op de toekomst van robots. Ook ziet de EU het als een kans om Europese bedrijven inzicht te geven in de acceptatie en maatschappelijke gereedheid van hun technologieën, voordat ze definitief de markt opgaan. De enquêtes zijn beschikbaar op de website van robotics4eu.

Het project Robotics4eu wordt betaald vanuit de Europese Unie en moet bijdragen aan bredere acceptatie van AI-robots

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.