Overslaan en naar de inhoud gaan

Europa wil open source als voorwaarde bij AI-aanbestedingen

Europa wil open source als voorwaarde stellen bij open aanbestedingen voor software waarbij sprake is van kunstmatige intelligentie. Een resolutie hierover werd afgelopen week door het Europees parlement aangenomen.
Datadeling in Europa
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Met de nieuwe afspraken wil het parlement dat open source een voorwaarde wordt bij openbare aanbestedingen voor AI-software. Omdat met open source iedereen het recht krijgt om software te gebruiken, aan te passen en te delen, wordt grensoverschrijdende samenwerking in Europa aangemoedigd, zo stelt het parlement. Ook wordt het als een manier gezien om meer investeringen mogelijk te maken en innovatie op gebied van AI in de EU te stimuleren.

"Met deze resolutie erkent het Europees Parlement het belang en de relevantie van open source voor AI", legt Lina Ceballos van Free Software Foundation Europe (FSFE) uit. De stichting is één van de initiatiefnemers van de resolutie. De stichting hoopt dat het standpunt ook wordt opgenomen in de aanstaande wetgeving over kunstmatige intelligentie; de AI Act.

Voordelen open source

De FSFE deelde onlangs een document voor de leden van het Europees parlement met daarin uitgebreide argumenten over het gebruik van open source software bij AI, waarin de voordelen worden benadrukt die open source kan bieden.

Met nieuwe Europese regelgeving moet kunstmatige intelligentie ten alle tijden Europese democratische waarden en mensenrechten respecteren. Althans, dat is de bedoeling. De Europese Commissie deed precies een jaar geleden een eerste voorstel voor de ‘Artificial Intelligence Act’. Experts zijn allesbehalve gerustgesteld over.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in