Overslaan en naar de inhoud gaan

Ethics-board Google opgeheven na een week

De Advanced Technology External Advisory Council (ATEAC) had tot doel Google advies te geven over de ontwikkeling en toepassing van kunstmatige intelligentie binnen het bedrijf. In de adviesraad zaten een aantal prominente wetenschappers met heel verschillende achtergrond, variërend van filosofen en psychologen tot specialisten in AI en robotica, maar ook mensen met politieke en maatschappeijke functies.
Google-CEO Sundar Pichai
© Google
Google

Een week na de start van de ATEAC heeft Google er gelijk weer de stekker uitgetrokken, zo meldt Vox. De aanleiding is de deelname aan de adviesraad van Kay Coles James, de president van de Heritage Foundation en bekend om haar uiterst conservatieve mening. Zij is onder meer een uitgesproken tegenstander van meer rechten voor de LHBTI-gemeenschap en verzet zich tegen maatregelen om klimaatverandering in te perken.

Gelijk de dag na de presentatie van de leden van de ATEAC ontstond een felle discussie over de samenstelling van de raad. Op interne discussieplatformen van Google reageerden werknemers dat 'ze denken dat sommige van onze collega's niet bestaan of niet zouden mogen bestaan', citeerde The Verge.

Wind uit de zeilen

De indruk ontstond dat de samenstelling van de adviesraad een poging was om de beleidsmakers van de republikeinse partij de wind uit de zeilen te nemen bij de behandeling van nieuwe regelgeving rond het onderzoek naar kunstmatige intelligentie en de toepassing ervan in producten en diensten.

Afgelopen weekend stapte al een van de leden uit de ATEAC. Alessandro Acquisti, hoogleraar aan Carnegie Mellon universiteit.

I'd like to share that I've declined the invitation to the ATEAC council. While I'm devoted to research grappling with key ethical issues of fairness, rights & inclusion in AI, I don't believe this is the right forum for me to engage in this important work. I thank (1/2) — alessandro acquisti (@ssnstudy) 30 maart 2019

Google-CEO Sundar Pichai wilde dat de adviesraad zou controleren of het bedrijf zich houdt aan de zelfopgestelde principes met betrekking tot AI-technologie. Het is niet bekend hoe Google dit toezicht nu wil gaan regelen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in