Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste vaccinatie-afspraken vastgelegd in IT-systeem GGD

De GGD heeft inmiddels 10.000 afspraken geregistreerd in het aangepaste systeem CoronIT. Dat laat een woordvoerder weten aan AG Connect. Minister Hugo de Jonge van VWS had toegezegd dat het systeem vanaf 4 januari zou werken, en dat is dus het geval.
© Shutterstock
Shutterstock

CoronIT is de afgelopen maanden uitgebreid zodat de GGD’s het vaccinatieprogramma kunnen uitvoeren. Om de vaccinatiestrategie uit te voeren, wordt het systeem nu ook gebruikt voor het maken van afspraken en het registreren van vaccinaties. Het systeem wordt sinds het begin van de pandemie door GGD’en en laboratoria gebruikt voor de registratie, planning en uitvoering van de coronatesten én ook voor de rapportage van de testresultaten.

Centraal register

Daarnaast is er gewerkt aan een centraal registratiesysteem dat onder andere wordt gebruikt om de vaccinatiegraad van Nederland te kunnen bepalen. Ook dat systeem is nu geen belemmering meer om niet te kunnen gaan prikken, aldus een woordvoerder van het RIVM. Het gaat om de landelijke database COVID-19-Informatie Management Systeem (CIMS). Dat is een module op het programma Praeventis dat het RIVM al gebruikt voor de lopende rijksvaccinaties. Dat reguliere vaccinatieprogramma dient om onder meer jonge kinderen te beschermen tegen uiteenlopende ziekten.

CoronIT heeft nu een koppeling met deze database. Ook andere partijen die vaccineren laten hun systemen koppelen met CIMS. Hierbij valt te denken aan systemen bij huisartsen en aan ziekenhuisinformatiessystemen. Burgers moeten zelf toestemming geven of hun gegevens in dit centrale systeem terechtkomen. Als zij die toestemming niet geven, worden hun gegevens anoniem verwerkt zodat de vaccinatiegraad van Nederland dan wel duidelijk is. 

Of de koppeling van CoronIT naar CIMS naar behoren werkt, wordt vrijdag pas echt duidelijk wanneer de eerste vaccinaties worden gedaan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in