Development

Software-ontwikkeling
Gebruikerstesten CoronIT vinden laatste week 2020 plaats

Gebruikerstest registratiesysteem vaccinaties vindt eind 2020 plaats

Op 4 januari moet het systeem in gebruik worden genomen, aldus De Jonge.

© Pixabay licence Geralt
22 december 2020

Op 4 januari moet het systeem in gebruik worden genomen, aldus De Jonge.

Vanaf 24 december worden de laatste aanpassingen ingebouwd in CoronIT dat wordt aangepast om de vaccinaties te kunnen inplannen en registeren. In week 53 vinden de gebruikerstesten plaats. Het systeem zou dan een week later, op 4 januari, beschikbaar moeten zijn voor het maken van afspraken en de registratie. Dat schrijft minister Hugo de Jonge van VWS in een brief aan de Tweede Kamer.

CoronIT wordt momenteel uitgebreid zodat het vaccinatieprogramma uitgevoerd kan worden. Het systeem wordt nu door GGD’en en laboratoria gebruikt voor de registratie, planning en uitvoering van de coronatesten en voor de rapportage van de testresultaten. De Jonge liet eerder in een Kamerdebat weten dat dit systeem het makkelijkst en snelst aan te passen is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld het systeem Praeventis dat de RIVM gebruikt voor het rijksvaccinatieprogramma.

Centraal register

Het nieuwe systeem wordt gebruikt voor het maken van afspraken voor vaccinaties, evenals voor registratie, legt De Jonge uit in de brief. “In het systeem wordt vanzelfsprekend vastgelegd wie wordt gevaccineerd, met welk vaccin en welke batch. Daarnaast moet het systeem ook de triage in het callcenter ondersteunen: bepalen of iemand daadwerkelijk in aanmerking komt voor vaccinatie bij de vaccinatielocaties, of dat er medische gronden zijn op basis waarvan vaccinatie, na beoordeling door een arts, uitgesteld of afgeraden wordt.”

Daarnaast wordt er gewerkt aan een centraal register, dat volgens de minister “van essentieel belang is om op landelijk en regionaal niveau goed zicht te houden op de veiligheid en effectiviteit van de afzonderlijke vaccins.” De minister schrijft dat het RIVM aan de afronding werkt van dit centrale register dat ook de mogelijkheid moet bieden aan mensen om hun eigen vaccinatiestatus in te zien. Dit centrale register is eind december gereed om vaccinatiedata te registeren en eind maart zouden mensen hun eigen gegevens omtrent vaccinatie moeten kunnen inzien.

2
Reacties
Sander 28 december 2020 11:01

Het is al jaren bekend dat er ooit een keer weer een wereldwijde pandemie zou komen.
Ik verbaas me er dan ook over dat nu nog systemen moeten worden ontwikkeld om (massale) vaccinaties te registreren. Toen ik ongeveer 1,5 jaar geleden op vakantie ging naar een land waar bepaalde vaccinaties worden aangeraden was ik ook al ontsteld om te horen dat nog steeds een papieren gele paspoort werd gebruikt om de gegeven vaccinaties in te registreren en dat deze vaccinaties verder niet centraal werden bijgehouden volgens de arts.
Het is voor mij overduidelijk dat het RIVM en de GGD hun zaakjes niet op orde hebben en géén visie voor de toekomst, zo blijkt inderdaad ook nu maar weer door de naam CoronIT.
Wanneer deze pandemie onder controle is lijkt het mij zinvol om eens een gedegen evaluatie te houden over alles wat er is gebeurd en de betrokken organisaties eens onder de loep te nemen. Het lijkt me duidelijk dat hier het één en ander moet veranderen.

Mathijs Groen 24 december 2020 14:59

De naam "CoronIT" suggereert dat men een systeem aan het bouwen is voor (specifiek) dit virus (corona virus). Wat gaan we doen met een volgend virus (naar verwachting zullen er nog andere virussen (varianten) komen)? Weer een een nieuw systeem bouwen? Met [virusnaam]IT als naam? Hopelijk niet. Of misschien denkt met "slim te zijn": een kopietje trekken van "CoronIT" en wat aanpassingen en klaar! Dan volgt daarna weer een peperduur integratietraject tussen deze (en vele andere) systemen, dure IT-consultants zullen weer worden ingehuurd.

Alleen de naam "CoronIT" bewijst al weer eens dat Nederland slecht is in grootschalige IT trajecten.

Een vakkundige informaticus zal naar de langere termijn kijken, en zal niet snel besluiten een informatiesysteem bedoeld voor vaccinaties voor Corona, Corona-IT te noemen.

Trouwens: wat is er terecht gekomen van het EPD?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.