Development

Software-ontwikkeling
De Jonge: 'CoronIT wordt registratiesysteem voor vaccinaties'accin

De Jonge: 'CoronIT wordt registratiesysteem voor vaccinaties'

Het IT-systeem dat nu wordt gebruikt voor bron- en contactonderzoek wordt daarvoor aangepast, zegt minister Hugo de Jonge.

© Shutterstock M-Foto
21 december 2020

Het IT-systeem dat nu wordt gebruikt voor bron- en contactonderzoek wordt daarvoor aangepast, zegt minister Hugo de Jonge.

Om de vaccinaties te kunnen registeren en te plannen, wordt het IT-systeem CoronIT van de GGD aangepast. Dat meldt minister Hugo de Jonge van VWS tijdens het debat over de vaccinatiestrategie. 

CoronIT is het ICT-systeem dat GGD’en en laboratoria gebruiken voor de registratie, planning en uitvoering van de coronatesten en voor de rapportage van de testresultaten. Volgens De Jonge is CoronIT het systeem dat het snelst en het makkelijkst aan te passen is. “Het luistert natuurlijk wel nauw”, zegt hij op vragen van Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten - Arissen (vanaf ongeveer 2:14:30). “Als het systeem door een ongeteste verandering niet meer goed werkt, dan ligt de hele logistiek natuurlijk wel plat van het testen. Althans in potentie. Daarom zijn zorgvuldige teststappen ingebouwd.”

Rijksvaccinatieprogramma

Van Kooten – Arissen vraagt zich in het debat af waarom er voor het vaccineren niet gebruik wordt gemaakt van het IT-systeem Praeventis dat nu door de RIVM wordt ingezet voor het Rijksvaccinatieprogramma. De Jonge antwoordt daarop: “Dat is niet wat nu wordt gebruikt door de GGD om afspraken in te plannen. CoronIT komt het dichtst in de buurt van de functionaliteit die nodig is voor deze toepassing.” Volgens de minister is Praeventis een ander soort IT-systeem. “Praeventis is een register. Het gaat om een aanmeldsysteem dat moet worden ontwikkeld.”

Experts zijn verrast door de antwoorden van De Jonge. In een bijdrage op GeenStijl zegt IT-overheidsexpert Rene Veldwijk dat de antwoorden van De Jonge niet kloppen. Volgens hem worden bij andere vaccinatieprogramma’s wel degelijk afspraken gemaakt met Praeventis.

In het debat zegt De Jonge toe in een brief uitgebreide antwoorden te geven over het verschil tussen de verschillende IT-systemen van CoronIT en Praeventis. Die brief volgt voorafgaand aan het eerstvolgende coronadebat in het nieuwe jaar. Een woordvoerder van de GGD liet vorige week aan AG Connect weten dat begin deze week meer duidelijkheid wordt gegeven over de IT-systemen die worden gebruikt voor de vaccinaties.

Lees meer over
5
Reacties
Anneke Miedema 24 mei 2021 08:47

Ik kan momenteel via de rivm site door in te loggen met mijn digid zien dat ik gevaccineerd ben inclusief datum en soort vaccin. Waarom kan dit niet als bewijs gelden om te kunnen reizen?

Stef Joosten 28 december 2020 15:16

Mensen, alsjeblieft! Niet zo snel oordelen... Wat weten we nu helemaal van CoronIT? We weten niet of dit een "grootschalig IT-project" is geweest... (wie weet kostte het maar een ton?). We weten niet hoe "stokoud" het is (wie weet is het maar een jaar oud?). We weten niet hoe aanpasbaar de technologie is waarmee het is gemaakt (wie weet is het met "low-coding" of met een softwaregenerator gemaakt?). Het enige wat we kunnen vermoeden is dat het zich niet "elastic" genoeg gedraagt voor de vraag die het moest verwerken. Eerst de feiten in context bekijken aub.

Mathijs Groen 24 december 2020 15:02

De naam "CoronIT" suggereert dat men een systeem aan het bouwen is voor (specifiek) dit virus (corona virus). Wat gaan we doen met een volgend virus (naar verwachting zullen er nog andere virussen (varianten) komen)? Weer een een nieuw systeem bouwen? Met [virusnaam]IT als naam? Hopelijk niet. Of misschien denkt met "slim te zijn": een kopietje trekken van "CoronIT" en wat aanpassingen en klaar! Dan volgt daarna weer een peperduur integratietraject tussen deze (en vele andere) systemen, dure IT-consultants zullen weer worden ingehuurd.

Alleen de naam "CoronIT" bewijst al weer eens dat Nederland slecht is in grootschalige IT trajecten.

Een vakkundige informaticus zal naar de langere termijn kijken, en zal niet snel besluiten een informatiesysteem bedoeld voor vaccinaties voor Corona, Corona-IT te noemen.

Trouwens: wat is er terecht gekomen van het EPD?

Maarten Hobbelen 21 december 2020 18:04

Dat fantastische systeem dat nooit berekend was op de hoeveelheid in- en output wat er nu van gevraagd wordt. Hoe vaak is het nu al niet in de media gekomen dat er achterstanden zijn met de rapportages aangezien “het systeem” het niet meer kon bolwerken. Het klinkt als een stokoud systeem waar spaghetti code omheen gelust wordt...

Harry Oldinkhof 21 december 2020 11:36

"wordt het IT-systeem CoronIT van de GGD aangepast"

Lekker op tijd .....

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.