Overslaan en naar de inhoud gaan

EC wil 100 miljard euro voor innovatie in EU

De Europese Commissie pleit ervoor om onderzoek en innovatie in de EU aan te jagen door 100 miljard euro op de meerjarenbegroting van 2021 tot en met 2027 te zetten. Onder de naam Horizon Europa worden investeringen en programma's bij elkaar gebracht die "een echt verschil maken in de levens van burgers en de samenleving", aldus vicevoorzitter Jyrki Katainen. Het wordt volgens Brussel "het meest ambitieuze EU-programma tot dusver."
Innovatie
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

In het voorstel zijn bijvoorbeeld Europese samenwerkingsverbanden voorzien voor kankerbestrijding en om gezamenlijke oplossingen te vinden voor zaken als duurzaam transport en plasticvrije oceanen. Ook wil de Commissie een Europese Innovatieraad oprichten voor baanbrekende technologieën. Deze raad moet marktbevorderende innovatie vooruit helpen. Het voorstel voorziet in de oprichting van een one-stop shop waar de meest veelbelovende en baanbrekende technologieën van het laboratorium naar de markt worden geloodst, aldus de Commissie in de aankondiging van dit nieuwe, bredere initiatief.

Opschalen en uitrol naar de markt

Daarnaast moet de raad de meest innovatieve startende ondernemingen en bedrijven worden geholpen met de opschaling van hun ideeën. Zoals het de EC voor ogen staat, zal de nieuwe Europese Innovatieraad helpen met de identificatie en financiering van snelbewegende, riskante innovaties die in staat zijn totaal nieuwe markten in het leven te roepen. Innovatoren krijgen hierbij directe steun, die vooral via twee financieringsinstrumenten lopen: één voor de vroege stadia, en één voor de ontwikkelingsfase plus dan de uitrol naar de markt. De raad vormt een aanvulling op het Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT);

De EU-leiders hebben een impuls aan onderzoek en innovatie hoog op de agenda staan. Op een top in Sofia vorige maand werden de voorstellen al besproken maar de onderhandelingen over het hele pakket plannen en middelen voor de komende meerjarenbegroting moeten nog beginnen. In de aankondiging nu stelt de EC dat economische groei tot op heden al zeer afhankelijk is van eigen innovatie.

'Elke euro levert 25 euro op'

"Ongeveer twee derde van de economische groei in Europa de afgelopen decennia werd gedreven door innovatie. Verwacht wordt dat Horizon Europa meer nieuwe kennis en technologieën zal opleveren, wetenschappelijke topkwaliteit zal bevorderen, een positief effect zal hebben op de groei, handel en investeringen en belangrijke gevolgen voor de maatschappij en het milieu zal hebben." De voorspelling is dat elke euro die in het stimuleringsprogramma wordt geïnvesteerd over 25 jaar genomen elf euro kan opleveren voor het bruto binnenlands product (bbp). Ook meer werkgelegenheid wordt in het verschiet gesteld: "Investeringen van de Unie in onderzoek en innovatie zullen tijdens de 'investeringsfase' (2021-2027) naar verwachting leiden tot naar schatting 100 000 rechtstreekse banen in onderzoeks- en innovatieactiviteiten."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in