Innovatie & Strategie

Infrastructuur
energie

Duurzaamheid IT-producten voor merendeel bedrijven niet belangrijk

'Van softwarebedrijven wordt onterecht minder verwacht.'

7 mei 2021

'Van softwarebedrijven wordt onterecht minder verwacht.'

Duurzaamheid is voor ruim twee op de drie bedrijven geen belangrijk criterium bij de inkoop van IT-producten en -diensten. Dat blijkt uit een rapport van ABN AMRO op basis van zo’n 600 IT-beslissers. De verwachtingen van verduurzaming zijn op dit moment bovendien onevenredig verdeeld, stelt de bank.

De bank schrijft in het rapport ‘Verduurzaming IT heeft duw in de rug nodig’ dat een traditionele instelling duurzame inkoop van IT vaak nog in de weg staat. Slechts één op  de drie IT-beslissers neemt duurzaamheid mee als criterium voor de inkoop van IT-producten en diensten. Een derde stelt dat andere prioriteiten belangrijker zijn, zoals snelheid, veiligheid en continuïteit. Bij 32% zijn de hoge kosten een probleem. Voor ongeveer een kwart is gebrek aan kennis een reden om niet aan duurzame inkoop van IT te beginnen.

Inhaalslag nodig

ABN AMRO stelt dat er een flinke inhaalslag nodig is om de ecologische voetafdruk van de sector te verkleinen. De productie en het gebruik van IT zijn goed voor 2,1 tot 3,9% van de wereldwijde CO2-emissies; een percentage dat volgens de bank in 2040 tussen 6 en 14% zal bedragen door de toenemende digitalisering van de samenleving.

De verwachtingen van verduurzaming zijn op dit moment onevenredig verdeeld, stelt de bank. “Datacenters liggen als grootverbruikers van energie nu het meest onder het vergrootglas van IT-inkopers. Bijna de helft verwacht dat zij duurzaamheid opnemen in hun propositie.” Uit het onderzoek wordt duidelijk dat dit voor cloud- en hostingproviders met 43% in mindere mate geldt, gevolgd door IT-hardware (41%).

Van softwarebedrijven wordt beduidend minder verwacht (37%), terwijl volgens ABN AMRO met een energiebewust softwareontwerp veel bereikt kan worden. “Hieruit blijkt dat van verschillende IT-dienstverleners niet hetzelfde wordt verwacht, terwijl zij wel een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de sector te vergroenen. Daarnaast sijpelt deze verantwoordelijkheid niet altijd door tot aan het einde van de keten, bij de ontwikkelaars van digitale diensten”, zo schrijft de bank.

Financiële prikkels

ABN Amro stelt verder dat financiële prikkels duurzame IT aantrekkelijker kunnen maken. “Veel bedrijven zijn terughoudend met het omarmen van duurzame IT, omdat ze andere prioriteiten hebben. Dit leidt te vaak tot stilstand en dat moet worden doorbroken”, zegt Julia Krauwer, Sector Banker Technologie, Media en Telecom van ABN AMRO. “

Positief is dat IT-bedrijven die duurzame producten aanbieden de vraag wel geleidelijk zien toenemen, zeker als het gaat om duurzame IT-proposities die commercieel voordeel opleveren. Zo verwacht ruim een kwart van de IT-inkopers dat investeringen in duurzame IT zich uiteindelijk uitbetalen. De manier om digitalisering duurzaam te maken, is samenwerking en kennisuitwisseling tussen alle partijen in de keten. Daarnaast is overheidsingrijpen belangrijk om bedrijven over de streep te trekken, onder meer door de ontwikkeling van duurzame IT-oplossingen te subsidiëren.”

1
Reacties
M. Commandeur 07 mei 2021 14:45

Met gratis brandstof en parkeren op de digitale snelweg blijft dit een lastig probleem.
Ooit waren de prestaties van de computer een begrenzing van digitaal verkeer: bv. de tijd nodig voor het laden van een internet-pagina en het overbrengen van een bestand. Hiermee werd rekening gehouden in het ontwerp van webpagina's en web-applicaties. Dat is momenteel volledig losgeslagen.
Mijn rekening voor internet bestaat uitsluitend uit vaste kosten, de variabele kosten ontbreken. Dat betekent dat ik als consument geen enkele invloed heb op (de stijging van) deze kosten en w.s. ook niet op de milieu-effecten ervan.
In de voorganger van internet, de gedrukte media, hebben we hetzelfde gezien: eerst eenvoudig zwart-wit, toen kleur, luxe papier, tijdelijk besef met kringlooppapier en sobere opmaak en uiteindelijk luxe druk met een 'groen' tintje.
Misschien dat we ons uiteindelijk moeten beperken tot een soberder norm en af en toe luxe als dat echt iets toevoegt. 'Niet alles kan' werd laatst al gerapporteerd (verrassend genoeg door een VVD-er).
Helaas helpen technieken als blockchain, exponentiële groei door gratis digitaal verkeren en -parkeren daar niet bij.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.