Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederlandse datacentra bieden hun groene energie aan

De branchevereniging Dutch Datacenter Association (DDA) wil dat het nieuwe kabinet de datacentra inzet voor het bereiken van de klimaatdoelen uit het Akkoord van Parijs.
Datacentrum
© CC BY-SA 2.0
CC BY-SA 2.0

De datacentra in Nederland zijn grootverbruikers van stroom. "Die wordt tegenwoordig vrijwel uitsluitend opgewekt met duurzame technologie", zegt Stijn Grove, directeur van de DDA. Het probleem is dat het grootste deel van de energie wordt omgezet in warmte. Met die restwarmte gebeurt nu, op een enkele uitzondering na, niks mee.

Dat is zonde, bedacht de DDA. Grove: “We leven in tijden van grote verandering. De steeds verdergaande digitalisering raakt alle sectoren van de samenleving en economie. Bedrijfsmodellen worden omgegooid en nieuwe sectoren ontstaan door de mogelijkheden die het internet biedt. De digitale transformatie en de verduurzaming van de energievoorziening kunnen hand in hand gaan als de juiste kansen aangegrepen worden. Datacenters kunnen daarbij als fundament van de digitale economie een sleutelrol vervullen door de restwarmte die zij produceren te gebruiken om andere gebouwen te verwarmen.”

Grove denkt aan het verwarmen van huizen, kantoren en kassen."Hiermee halen we CO2 doelen eerder, versnellen we de energietransitie en hoeven we minder gas te winnen."

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in