Innovatie & Strategie

Infrastructuur
telecomzendmast

Duitsland schaamt zich voor 4G

De 4G-infrastructuur in Duitsland is "een blamage", aldus de Duitse EZ-minister.

© Huawei
26 november 2018

De 4G-infrastructuur in Duitsland is "een blamage", aldus de Duitse EZ-minister.

Mobiele netwerken in Duitsland hebben gebrekkige dekking en geven slechte verbindingen. Dit stelt minister Peter Altmaier van Economische Zaken in Duitsland. De bewindsvoerder pleit voor flink verhoogde inzet om de doelen voor 5G-netwerken te bewaken en te behalen.

Minister Altmaier uitte zijn schaamte over Duitse 4G-netwerken uit op een evenement van Manager Magazin, waar hij een van de sprekers was. Daar werden onder meer de uitrolplannen voor 5G belicht, waarbij de bewindsvoerder zei dat "99 procent" van de mobiele gebruikers in Duitsland ervan overtuigd is dat 4G niet goed werkt, meldt Telecompaper nu. De minister zelf rekent zich ook tot die overgrote meerderheid, waarvoor hij overigens geen onderbouwing heeft gegeven.

Roaming en platteland

"Ik ben veel onderweg in de auto en ik heb inmiddels mijn staf de opdracht gegeven om alsjeblieft geen buitenlandse ministers aan mij door te verbinden tijdens trips, omdat het pijnlijk voor me is als ik drie keer, vier keer opnieuw moet verbinden", zei de minister. Deze bekentenis over wegvallende verbindingen hebben hem applaus opgeleverd op de bijeenkomst van het Duitse managersblad.

De hoogste EZ-baas stelt dan ook dat er stevig toezicht moet zijn dat de doelstellingen voor 5G-netwerken wel worden behaald. De Duitse uitrol van de volgende generatie telecomnetwerken volgt na de frequentieveiling die daar komend voorjaar van start moet gaan. De eisen vanuit de overheid voor 5G-uitrol zijn recent nog uitgebreid en aangescherpt. Dit omvat ook verplichtingen voor roaming en betere dekking van plattelandsgebieden.

3
Reacties
rene' huuskes 27 juni 2019 19:29

in nederland wifi marsten of wisp 5ghz band ax ad duiseland veder wisp marsten nederland en nederland verder 4g duiseland wi is verder 5g of 5ghz dand outdoor antennes 10 15 50 km 2000 mb

Paul de Vrind 12 december 2018 20:24

Correct Sander en daarbij de streken waar überhaupt geen mobile Data-uitwisseling mogelijk is.

Sander van der Linden 26 november 2018 11:59

Niet alleen 4G is drama in Duitsland. Breedband internet is nog maar mondjesmaat beschikbaar. De bandbreedte die je hier op je huisadres kan krijgen is in Duitsland nauwelijks te vinden. Veel Duitse bedrijven werken nog met straalzenders omdat glasvezel er niet is. Wat dat betreft loopt Duitsland echt lichtjaren achter op ons land. Verwonderlijk eigenlijk voor de 'economische motor van Europa' .

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.