Innovatie & Strategie

Juridische zaken
iPhones

Duitse rechter verwerpt patentzaak van Qualcomm tegen Apple

Tegenslag voor Qualcomm in wereldwijde juridische patentstrijd met Apple.

15 januari 2019

Tegenslag voor Qualcomm in wereldwijde juridische patentstrijd met Apple.

Maakt de iPhone van Apple wel of niet inbreuk op patenten van chipmaker Qualcomm? Laatstgenoemde kreeg de afgelopen maanden in de rechtbank regelmatig gelijk, maar moet nu een tegenslag incasseren. Een Duitse regionale rechter heeft een patentzaak ongegrond verklaard.

Qualcomm en Apple zijn al maanden in een wereldwijde juridische strijd verwikkeld over patentinbreuk en het (niet) betalen van royalties voor verschillende technieken in diverse iPhone-modellen. Onlangs won Qualcomm een rechtszaak in Duitsland, waardoor Apple bepaalde oudere iPhone's tijdelijk niet mag verkopen.

Rechter geeft Apple gelijk

Nu kan Apple weer een succes claimen, want de de rechtbank van de Duitse stad Mannheim oordeelt dinsdag dat de iPhone geen patentinbreuk maakt op een specifiek patent van Qualcomm. De rechtszaak die Qualcomm heeft aangespannen, is daarom ongegrond verklaard, zo meldt onder andere Reuters.

Apple wilde tegenover de site geen reactie geven. Donald Rosenberg, chief legal officer (CLO) van Qualcomm, zegt dat de chipmaker het niet eens is met de gerechtelijke beslissing en daarom in beroep gaat. ''We gaan door met het wereldwijd beschermen van onze intellectuele eigendomsrechten tegen Apple'', citeert Reuters de topman (die eerder kort de CLO van Apple was). 

Patentstrijd houdt aan

Het oordeel van de rechter lijkt voorlopig niets te veranderen aan de gedeeltelijke iPhone-ban in Duitsland. Apple mag de oudere iPhone 7 en 8 niet verkopen via Apple Stores, zo besliste een andere rechter onlangs in een door Qualcomm aangespannen patentzaak. De telefoonmaker mag zijn smartphones wel aanbieden via externe (web)winkels en telecomproviders. Apple heeft een hoger beroep aangekondigd om de ban op te heffen.

Qualcomm wist in december ook in China een verkoopstop op iPhones af te dwingen, al is die nog niet van kracht. Ook in deze zaak is Apple in beroep gegaan. 

Cruciale antitrustzaak voor Qualcomm

In de Verenigde Staten is deze maand ook een antitrust-zaak tegen Qualcomm begonnen wegens misbruik van een monopoliepositie betreffende mobiele chiptechnieken. Deze zaak is aangespannen door de Federal Trade Commission en wordt gesteund door verschillende techbedrijven, waaronder Apple en Intel. Als Qualcomm wordt veroordeeld, is het mogelijk dat de chipgigant zijn licentievoorwaarden en -prijzen moet aanpassen. 

De Europese Commissie gaf Qualcomm een jaar geleden een boete van 997 miljoen euro in zo'n antitrustzaak. Het bedrijf is in hoger beroep gegaan en een definitieve uitspraak kan nog jaren op zich laten wachten. 

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.