Innovatie & Strategie

Juridische zaken
Intel logo

Intel: ‘Qualcomm stuurt op hogere prijzen en minder innovatie’

Chipmaker reageert opnieuw op patentenoorlog tussen Apple en Qualcomm.

21 december 2018

Chipmaker reageert opnieuw op patentenoorlog tussen Apple en Qualcomm.

De juridische patentenstrijd waar Qualcomm en Apple in verwikkeld zijn, is volgens Intel slecht voor de elektronica-industrie. Volgens de chipmaker wil Qualcomm de verkoop van iPhones enkel verbieden om innovatie te verminderen en prijzen te verhogen.

Dat schrijft Steven Rodgers, Intels executive vice president, in de uitgebreide blogpost ‘Another attempt to stifle competition.’ Het artikel borduurt voort op een blogpost uit september, toen Rodgers over hetzelfde onderwerp schreef. De nieuwe publicatie verschijnt – niet geheel toevallig – vlak na het gerechtelijke oordeel dat Apple in Duitsland voorlopig moet stoppen met de verkoop van de iPhone 7 en 8. Dit omdat de fabrikant inbreuk maakt op patenten van Qualcomm. Apple vecht dit besluit aan, maar geeft wel gehoor aan de Duitse uitspraak. In China velde de rechter een vergelijkbaar oordeel, dat Apple eveneens aanvecht. De iPhone blijft daar in de tussentijd wel te koop.

Intel, dat modems maakt voor nieuwere iPhones, vindt dat een goede zaak. Volgens topman Rodgers hebben de juridische acties van Qualcomm namelijk niet als doel om het intellectueel eigendomsrecht te beschermen, maar wil de fabrikant de concurrentie uit de weg ruimen. Het verdienmodel van Qualcomm zou daarom de consument benadelen, aldus Rodgers. ‘’De rechtszaken […] hebben als doel om de innovatie te verminderen en prijzen te verhogen.’’

Intel kocht fabrikanten om

Onder meer China, Taiwan en de Europese Commissie legden Qualcomm de afgelopen jaren al forse boetes op wegens concurrentiebeperkende activiteiten. Vorig jaar diende ook de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) zo’n klacht in tegen Qualcomm. Rodgers stipt die praktijken fijntjes aan, al laat hij achterwege dat Intel hier ook een handje van heeft gehad. Zo’n tien jaar geleden betaalde Intel fabrikanten als Dell en HP grof geld om te voorkomen dat zij zouden kiezen voor AMD-producten in hun computers.

Meer concurrentie leidt tot meer innovatie

In zijn blogpost schrijft Rodgers dat hij hoopt dat wereldwijde mededingingsautoriteiten zich blijven inzetten voor concurrentie op de premium modemchipmarkt. Dit moet elektronicamakers en consumenten ten goede komen omdat meer concurrentie zou leiden tot snellere innovaties, onder andere op het gebied van 5G.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.