Innovatie & Strategie

Personal Tech
Apple Store Augsburg

Qualcomm zet druk achter iPhone-ban in Duitsland

Volgende stap: bepaalde iPhones weg uit Duitse Apple Stores, en andere winkels.

© Apple
4 januari 2019

Volgende stap: bepaalde iPhones weg uit Duitse Apple Stores, en andere winkels.

De gerechtelijke overwinning in Duitsland van chipsmaker Qualcomm op Apple dreigt nu te leiden tot het verdwijnen van bepaalde iPhone-modellen uit winkels. Qualcomm heeft namelijk stappen gezet om de door de rechter opgelegde iPhone-ban af te dwingen. Apple gaat in beroep, maar moet in de tussentijd wel gehoorzamen.

Het Duitse verbod is voor de verkoop van de oudere iPhone 7 en 8, die volgens de gehonoreerde claims van Qualcomm bepaalde patenten schenden. Dit gaat om patenten op technologie voor energiebesparing, waar Qualcomm vergoedingen voor rekent. De chipsmaker en de iPhone-maker liggen hierover wereldwijd juridisch in de clinch, met recent nog een iPhone-verbod in China.

Miljardenborg voor verbod

Daarnaast is in Duitsland vorige maand een ban opgelegd, waarvoor Qualcomm nu de juridisch vereiste stap van een deposito heeft gedaan. Het aanklagende bedrijf heeft 1,34 miljard euro als 'borg' apart gezet voor het iPhone-verbod in het grote buurland van Nederland. De volgende stap is dat Apple dus gehoor moet geven aan het gerechtelijke bevel om de verkoop te staken van iPhones die inbreuk maken op de Qualcomm-patenten, meldt persbureau Reuters.

Dit betreft zowel de vijftien Apple Stores van de iPhone-maker zelf als ook andere winkels. Het Duitse hof heeft Apple gesommeerd om de inbreukmakende toestellen ook te herroepen uit winkels van derde partijen, meldt Qualcomm. Naast de verkoop is dan ook het ter verkoop aanbieden en het importeren van de iPhone 7 en 8 verboden in Duitsland. Indien het hoger beroep van Apple succesvol is voor de iPhone-maker dient de deposito van Qualcomm als compensatie.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.