Overslaan en naar de inhoud gaan

Douane Rotterdamse Haven verkent AI-mogelijkheden

De douane onderzoekt welke mogelijkheden er zijn om kunstmatige intelligentie (AI) in te zetten binnen de Haven van Rotterdam om het scannen van containers te ondersteunen. Aan de hand van die scans wordt bepaald of een container gecontroleerd moet worden.
schip, Rotterdam
© Haven Rotterdam
Haven Rotterdam

De douane opent op de Haven van Rotterdam niet iedere container die door een terminal heen komt. In plaats daarvan maakt het scans van de containers, die de basis leggen voor een risico-analyse. Die risico-analyse bepaalt vervolgens of een container geïnspecteerd moet worden.

Nu wordt onderzocht of die scans ook te koppelen zijn aan beeldherkenning, laat de douane weten aan AG Connect. De AI moet daarbij controleren of hetgeen wat te zien is overeenkomt met de bijbehorende aangifte van de goederen die in de haven aankomen.

“We onderzoeken hoe we beelden van scans kunnen interpreteren in voor de douanemedewerker begrijpelijke inzichten”, legt een woordvoerder van de douane uit. De bedoeling is dat de douanemedewerker aan de hand van deze inzichten een goede beslissing kan nemen over het al dan niet controleren van de container.

Smokkel tegengaan met AI

Een dergelijk AI-systeem kan helpen om bijvoorbeeld drugssmokkel tegen te gaan. En dat is nodig. Jaarlijks wordt er tussen de 5.000 en 19.000 kilo aan drugs onderschept in de haven, meldde de NOS in mei dit jaar. Dat terwijl onderzoekers van de Erasmus Universiteit schatten dat een kwart van de cocaïne van Europa via de Rotterdamse haven binnenkomt.

AI kan daar dus mogelijk bij helpen. Maar het is ook op andere gebieden in te zetten, stelt de woordvoerder. “Het gebied waarop de techniek kan worden ingezet beperkt zich niet tot verdovende middelen alleen, maar kan op tal van doelgebieden van de Douane worden ingezet.”

Vooralsnog is er geen prototype of systeem in productie. “Er is nu nog sprake van een onderzoekstraject, waarbij we onderzoeken en verkennen wat nodig is om de vertaalslag te maken van de scandata naar begrijpelijke en relevante informatie”, aldus de woordvoerder. Ook wordt nog vastgesteld in hoeverre de voorspellingen en aanwijzingen die AI-systemen kunnen doen, kunnen ondersteunen bij selecties of deze kunnen verbeteren.

Antwerpse haven werkt ook aan AI

De douane is niet de enige die onderzoek doet naar de inzet van AI. Ook de Belgische douane werkt aan een AI-systeem dat drugssmokkel tegen kan gaan. Dit systeem is bedoeld voor de haven van Antwerpen.

De douane in België wil de scanners voor de containers naar de terminals verplaatsen en sniffers plaatsen op kranen die containers uit de boot laden. Die sniffers nemen een staal van de lucht in de containers, waarna de AI bepaalt of een controle nodig is.

De makers van het systeem - Universiteit Antwerpen en het Imec uit Leuven - denken dat het nog acht jaar duurt voor dit systeem ontwikkeld en uitgerold is.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in