Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
containers

Douane België wil AI inzetten tegen drugssmokkel

Doel: elke container scannen op drugs

16 oktober 2019

Doel: elke container scannen op drugs

De Belgische douane wil met AI uiteindelijk elke container die binnenkomt in de haven van Antwerpen kunnen controleren op drugs.

Volgens het dagblad De Tijd is de Antwerpse haven de grootste toegangspoort voor cocaïne in Europa. Vorig jaar nam de douane al 50 ton coke in beslag en dat zal alleen maar meer worden. Geschat wordt dat dit maar 10 procent is van de werkelijke hoeveelheid gesmokkelde cocaïne. Tot nu toe kan de douane maar 1 procent controleren van de 3,5 miljoen containers die hiervoor relevant zijn. De douane laat de Universiteit Antwerpen en het Imec uit Leuven onderzoeken hoe al die containers gescand zouden kunnen worden, zonder economische hinder.

Het plan is de scanners naar de terminals te verplaatsen. Daarnaast zouden sniffers moeten komen op de kranen die de containers uit de boot laden. Deze sniffers moeten binnen drie minuten een eerste staal nemen van de lucht in de containers. De verwerking van de gegevens van die scans vereist kunstmatige intelligentie. Maar deze oplossing moet nog wel ontwikkeld worden. De onderzoekers denken zeker nog 8 jaar nodig te hebben om een oplossing te ontwikkelen en uit te rollen. Kristian Vanderwaeren, topman van de Belgische douane, laat weten nog wel op enige problemen te stuiten, zoals het ontbreken van een volwaardige regering en de financiering. Daarvoor hoopt hij op geld van de overheid èn van bedrijven. “Zoals in Brazilië.”

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.