Overslaan en naar de inhoud gaan

Doe het niet! Geen privézaken op werk-pc

Vaker thuiswerken betekent voor veel mensen dat er een laptop van de werkgever onder handbereik ligt. De verleiding is groot die ook te gebruiken voor privézaken. Echt een heel onverstandig idee. Ook een privécomputer gebruiken voor werk: niet doen!
shocked
© Shutterstock
Shutterstock

Vroeg of laat leidt het vermengen van privé en zakelijk tot heel pijnlijke taferelen. ZDNet haalt het beschamende relaas aan van John Deutch, voormalig CIA-directeur. Hij kreeg na beëindiging van zijn dienstverband zijn laptop mee. Daar had hij om gevraagd omdat hij er zijn persoonlijke administratie op had staan. De laptop bleek toch ook nog staatsgeheimen te bevatten. Toen zijn zoon de laptop gebruikte om pornosites mee te bekijken, sloegen criminelen hun slag. Dit speelde al eind jaren 90 en leidde voor Deutch tot een publiekelijke vernedering voor de Amerikaanse Senaat en een forse aderlating. Zo heftig wordt het misschien niet altijd, maar vergelijkbare problemen spelen bij iedereen.

Denk aan de software waarmee steeds meer werkgevers hun thuiswerkende werknemers controleren. Volgens onderzoek van Skillcast en  YouGov waar TechRepublic over schrijft, doet inmiddels één op de vijf organisaties hieraan. In Nederland gaven vrijwel alle leveranciers tegenover AG Connect aan een flinke groei te zien in monitoringssoftware. Softwarevergelijkingsplatform 

En hoe gaat het wanneer de laptop vervangen of ingeleverd moet worden? Gegevens verwijderen van een pc - of het nu gaat om privé of werkgerelateerde gegevens - is eigenlijk alleen grondig te doen door de harde schijf te vernietigen. In alle andere gevallen heeft de IT-afdeling of de volgende collega die de laptop in handen krijgt, de mogelijkheid de data weer zichtbaar te maken.

Je bent niet alleen

Het mixen van privé en werk op een pc is nog altijd een veelgemaakte fout. Volgens onderzoek van Malwarebytes gebruikt 53% van de respondenten de werklaptop voor het versturen en ontvangen van privémail, 52% gebruikt hem om nieuws te lezen, een kwart handelt er sociale media mee af en 22% zet er software op die niet werkgerelateerd is. Omgekeerd blijkt uit onderzoek van Kaspersky dat 57% van de respondenten werkmail afhandelt op een privésmartphone en 36% gebruikt een privélaptop ook voor werkgerelateerde zaken. Slechts 30 % zegt nooit zakelijk en privé te mengen.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in