Beheer

Privacy
spioneren

Software om personeel te controleren maakt opmars in Nederland

AG Connect maakt rondgang langs leveranciers.

© Pixabay CC0 Public Domain,  Geralt
13 april 2021

AG Connect maakt rondgang langs leveranciers.

Ontwikkelaars van software waarmee personeel in de gaten wordt gehouden boeren sinds de coronacrisis in Nederland goed. Een groot deel van bedrijven die monitoringssoftware ontwikkelen zagen de klandizie flink in ons land het afgelopen jaar toenemen, zo blijkt uit reacties van zo’n vijftien -leveranciers op vragen van AG Connect. 

Praktisch alle leveranciers zeggen een flinke groei te zien. Het Amerikaanse Teramind, dat software levert die bijhoudt hoe vaak gebruikers bestanden openen en sluiten, zag meteen na de pandemieuitbraak een groei van 300%. Controlio, een cloudgebaseerd systeem voor werknemersbewaking op pc’s, groeide in 2020 met 200%. Het Moldavische Staffcounter geeft geen groeicijfers, maar zegt dat de zakelijke klanten in Nederland en Europa toenemen. De software van Staffcounter houdt bij wat het personeel aan het doen is.

Dat het aanbod groot is van software die werknemers monitort, dat is niet nieuw. “Het aanbod was al heel groot”, zegt onderzoeker Djurre Das van het Rathenau Instituut. “De vraagkant is enorm gegroeid. Door thuiswerken wordt de inzet van deze software normaler zien we.”

Werknemers: liever niet

Werknemers worden echter liever niet in de gaten gehouden, blijkt uit onderzoek van GetApp. Meer dan de helft van de 1230 ondervraagde werknemers wil liever niet worden gemonitord. Ook het Rathenau Instituut zien negatieve gevolgen van digitale monitoringstechnieken. Volgens de onderzoekers kunnen die technieken arbeidsverhoudingen veranderen en leiden tot een beperkt beeld van wat waardevol werk is.

1
Reacties
Marcel dO 13 april 2021 13:10

Lekker scriptje schrijven die af en toe wat random mail verstuurd of documenten aan maakt, afhankelijk van wat ze meten. Zieke meetmethoden leiden tot nog ziekere tegenmaatregelen ;-) We zullen er voor zorgen dat de KPIs tussen de juiste grenswaarden liggen...

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.