Management

Branche
Digitale sector: zorg voor minister van Digitale Zaken

Digitale sector: zorg voor minister van Digitale Zaken

Roep om minister groeit.

19 mei 2021

Roep om minister groeit.

Maak digitale zaken belangrijk in het regeerakkoord, véél belangrijker dan tot nu toe. Richt een ministerie van Digitale Zaken in. Die oproep doet voorzitter Ivo Roefs van de branchevereniging Dutch Digital Agencies (DDA) aan informateur Mariëtte Hamer. De DDA sluit aan in een lange rij van verenigingen en experts die daartoe al eerder opriepen.

De branchevereniging maakt zich zorgen over de digitale dienstverlening van de overheid. “Er is geen organisatie die het zich zo slecht kan veroorloven om onderweg klanten kwijt te raken als de overheid. Die moet er immers voor iederéén zijn. Dat de overheid die belofte op cruciale momenten niet waarmaakt, hoef ik niet uit te leggen, al helemaal niet in de Volkskrant. Iedereen heeft op deze pagina’s kunnen lezen over de hoofdpijndossiers waarin de IT van de overheid een rol speelt”, schrijft Roefs in een ingezonden brief in De Volkskrant.

Slimmer dan ooit

Hij roept op tot een slim regeerakkoord. “Slimmer dan ooit.” Een minister van Digitale Zaken moet de opdracht krijgen om de dienstverlening van de overheid radicaal te stroomlijnen. Roefs schrijft: “De burger met zijn vraag en zijn rechten, dát moet het maatgevende vertrekpunt zijn. Dat vraagt niet om een kleine koerswijziging, maar om een volstrekt andere manier van werken.”

AG Connect deed eerder een ronde onder experts. Daaruit bleek dat er verschillende meningen zijn over of een minister van Digitale Zaken nodig is. De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) zei afgelopen december in een conceptadvies bijvoorbeeld dat er een minister van Digitale Zaken en Datahuishouding moet komen, evenals wethouders en gedeputeerden die zich specifiek met dit onderwerp bezighouden. Ook oud-Tweede Kamerleden die zich met het thema bezighielden, pleiten voor een minister.

België heeft sinds 2014 een bewindspersoon op het thema digitalisering. Staatssecretaris Mathieu Michel zei onlangs in een interview met AG Connect dat het belangrijk is om digitalisering op het hoogste niveau te plaatsen. “Dat is belangrijk, want digitalisering is overal.”

De ambtelijke top schreef onlangs in een brief aan informateur Herman Tjeenk Willink dat digitalisering een plek nodig heeft aan de bestuurstafel. “En zetten we in op vergaande kennis van digitalisering en ICT in de top van de rijksdienst."

Lees meer over
1
Reacties
Atilla Vigh 19 mei 2021 12:29

Het idee dat de problemen bij de overheid IT gerelateerd zijn worden opgelost door aan de top allerlei mensen pogen specialist te maken is echt zinloos. Veel (IT) projecten (dus ook andere projecten, Noord-Zuid lijn, toeslagen, etc...) mislukken, omdat de wil er niet is. Hiërarchische besluitvorming, alles politiek maken en 100% risicomijdend gedrag is de oorzaak van al deze faaltrajecten.
De vergelijking met een gemiddeld slecht functionerend voetbalteam spreekt boekdelen. Je kunt de trainer wel ontslaan, maar dat lost niets op. Een aantal spelers eruit en de trainer erin. De trainer zet de lijnen uit, maar de voetballers zelf moeten gewoon leveren. Geen enkele voetballer zit te wachten op een trainer die aan micro-management doet.

Kortom: cultuur veranderen!

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.