Innovatie & Strategie

Governance
Tweede Kamer

ICT moet belangrijkere rol krijgen in Tweede Kamer, maar hoe dan?

Is een speciale minister wel de oplossing?

© Tweede Kamer
11 februari 2021

De vraag of Nederland nu wel of geen speciale minister van Digitale Zaken nodig heeft, speelt al ruim een decennium. Ook nu, net na het GGD-datalek en vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen komt die vraag weer omhoog, zelfs nu al besloten is dat de Tweede Kamer een vaste commissie voor Digitale Zaken krijgt. Maar of zo’n minister echt de beste keuze is, daarover verschillen de meningen van experts, blijkt uit een rondvraag van AG Connect.

ICT is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden voor de samenleving, en dus ook voor de overheid. Vrijwel iedereen is het er dan ook over eens dat er binnen de overheid meer met dit onderwerp moet gebeuren. Maar over hoe precies verschillende meningen.

Nederland krijgt vanaf de nieuwe kabinetsperiode in ieder geval een vaste commissie voor Digitale Zaken, zo werd in oktober vorig jaar via een motie besloten. Volgens GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg - die zich in haar rol als voorzitter van de tijdelijke Kamercommissie Digitale Toekomst hardmaakte voor de vaste commissie – is die ook erg belangrijk. “Dan wordt in ieder geval in het parlement de kennis opgebouwd, en meer aandacht besteed aan het vormgeven van onze digitale samenleving. Desnoods verhoudt deze commissie zich tot meerdere bewindspersonen”, zegt ze tegenover AG Connect.

Maar een commissie is volgens sommigen niet per se genoeg. De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) zei afgelopen december in een conceptadvies bijvoorbeeld dat er een minister van Digitale Zaken en Datahuishouding moet komen, evenals wethouders en gedeputeerden die zich specifiek met dit onderwerp bezighouden. Met een nieuw kabinet in aantocht, lijkt dit het uitgelezen moment om daar stappen in te zetten.

Minister geeft urgentie

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!