Innovatie & Strategie

Cloud
Deutsche Bank, cloud

Deutsche Bank haalt cloudhulp Google aan voor eigen IT

Google sluit meerjarige samenwerking met Deutsche Bank

© Deutsche Bank
8 juli 2020

Google sluit meerjarige samenwerking met Deutsche Bank

Google gaat Deutsche Bank helpen met het verbeteren van de IT-systemen en het gebruik van clouddiensten. Daarover hebben het Amerikaanse technologieconcern en de grootste bank van Duitsland een meerjarige strategische samenwerking gesloten. Dit levert in de toekomst mogelijk ook nieuwe op Google-technologie werkende financiële producten en diensten op. De marktdominante zoekmachine heeft net als andere techreuzen ambities op fintech-gebied.

De deal kan volgens kenners worden beschouwd als een belangrijke overwinning voor Google, dat al langer probeert om te laten zien dat het met zijn cloudaanbod ook de financiële sector kan bedienen. Tot nu toe was het Britse HSBC de enige grote Europese bankklant van Google. Begin dit jaar liep Google's moederbedrijf Alphabet al voorop in de IT-sector met investeringen in fintech. Techreuzen steken steeds meer geld in de ontwikkeling van financiële producten en diensten.

Toenadering met techreuzen

Hoeveel geld er nu gemoeid is met de deal tussen Google en Deutsche Bank, is niet naar buiten gebracht. Volgens ingewijden rekent Deutsche Bank erop om de komende tien jaar uit de samenwerking ongeveer 1 miljard euro aan rendement op investeringen te behalen.

Overigens is Google in onder meer de Verenigde Staten al langer een belangrijke speler op het gebied van betalingsdiensten voor consumenten, net als Apple. De avances van bedrijven als Google en Apple met betalingsdiensten werden daar eerder als een bedreiging gezien voor de gevestigde financiële wereld. Om die bedreiging in te dammen besloten sommige Amerikaanse banken samenwerking te zoeken met de technologiebedrijven. Zo komt de creditcard die Apple uitgeeft voort uit een samenwerking met Goldman Sachs en Google ging voor de bankrekeningen in zijn Google Pay-app in zee met Citigroup.

Vanuit VS en China

Traditionele banken zien steeds meer IT-bedrijven 'hun markt' ambiëren en betreden. Het gaat hierbij niet alleen om innovatieve fintech start-ups maar ook juist om de grote, machtige techleveranciers. Eind 2018 gaf ING al aan dat het Amazon als bedreiging ziet, naast Google en Apple. Vanuit Azië is er ook sprake van oprukken door internet- en IT-firma's naar fintech, zoals Alibaba en TenCent die al bankvergunningen hebben in hun thuismarkt.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.