Management

Carriere
De CIO van vandaag is de Chief HR Officer van morgen

De CIO van vandaag is de Chief HR Officer van morgen

Digitale transformatie vereist ook culturele veranderingen, waarin de CIO een belangrijke rol moet spelen, aldus Gartner.

12 februari 2019

Digitale transformatie vereist ook culturele veranderingen, waarin de CIO een belangrijke rol moet spelen, aldus Gartner.

In een tijd met verandering als enige constante, is een proactieve en wendbare bedrijfscultuur cruciaal. CIO’s gaan een belangrijke rol spelen in het tot stand brengen van de juiste mindset en doorvoeren van culturele veranderingen, voorspelt Gartner. Sterker nog, het marktonderzoeksbureau verwacht dat in 2021 CIO’s verantwoordelijk zijn voor deze culturele veranderingen als Chief HR Officers (CHRO’s).

“Veel CIO’s realiseren zich dat cultuur een aandrijver kan zijn van digitale transformatie en dat zij beschikken over de middelen om de gewenste cultuur neer te zetten door middel van de technologiekeuzes die ze maken”, zegt Elise Olding, research vice-president bij Gartner. “Een samenwerking met de CHRO is de perfecte manier om technologiekeuzes en ontwikkelprocessen samen te laten vallen met het gewenste gedrag binnen de organisatie.”

Doe een 'cultuurhack'

Cultuurverandering is een proces, wat wil zeggen dat er obstakels zullen zijn voor digitale initiatieven, zowel in de mindset van mensen, als in toepassingen. “Een goede manier om cultuurverandering aan te zwengelen en de omarming van nieuwe technologie en processen mogelijk te maken is de cultuurhack”, zegt Olding. Ze legt uit: “Begin met een kleine groep gemotiveerde gebruikers en gebruik hen om snel resultaten en voordelen te laten zien.”

Naast bovenstaande voorspelling, denkt Gartner bovendien dat in 2021 80 procent van de middelgrote en grote organisaties hun cultuur hebben aangepast om zo hun digitale transformatiestrategie te versnellen. Op dit moment heeft 67 procent van de ondervraagde organisaties al initiatieven ontplooid of volbracht op het gebied van cultuurverandering. Veel van die initiatieven werden gestart omdat de huidige cultuur een obstakel vormde voor de digitale transformatie van het bedrijf.

Hand-in-hand voor succes

“In de helft van de gevallen zijn transformatie-initiatieven volledige mislukkingen en CIO’s laten weten dat het grootste obstakel de huidige cultuur is”, zegt Christie Struckman, eveneens research vp bij Gartner. “De logische conclusie is dat CIO’s moeten beginnen met een cultuurverandering op het moment dat de digitale transformatie wordt ingezet en niet kunnen wachten tot later in het traject.”

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.