Overslaan en naar de inhoud gaan

De 12 IT-trends die een CIO onrustig maken

Forrester stelde een lijst op met technologietrends die een belangrijke invloed kunnen gaan hebben op de ontwikkeling van nieuwe bedrijfsmodellen.
shocked
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Bijblijven met de laatste technologische ontwikkelingen, is niet alleen belangrijk om mee te kunnen denken met de bedrijfsleiding over nieuwe activiteiten, maar speelt ook een cruciale rol bij het interesseren van nieuw personeel of het vasthouden van talentvolle medewerkers.

Forrester zette de 12 trends op een rij die door TechRepublic werden opgepikt:

1. Beeldanalyse

Organisaties kunnen met deze vorm van kunstmatige intelligentie een beter inzicht krijgen in behoeftepatronen van klanten.

2. Deep learning

Deze vorm van machine learning kan patronen herkennen in ongestructureerde data, leren van eerdere acties en voorspellingen doen over de uitkomst van toekomstige acties. Organisaties kunnen de technologie inzetten voor bijvoorbeeld fraudedetectie, verloop in het klantenbestand en verkoopvoorspellingen doen.

3. Natuurlijke taalverwerking

Het vormen van natuurlijke zinnen en begrijpen van gesproken en geschreven teksten vereist de inzet van kunstmatige intelligentie, machine learning, regels en templates. Organisaties zijn begonnen met deze technologie in te zetten om documenten en andere tekstgebaseerde taken automatisch te genereren.

4. Bedrijfsbrede netwerkstructuren

Businesswide networking fabric geeft bedrijven de kans netwerkhardware, -software en andere diensten in elkaar te vlechten zodat gebruikers data en applicaties aan elkaar kunnen worden gekoppeld volgens beleid dat door de organisatie is geformuleerd.

5. Gedistribueerde grootboek (ledger) technologie (DLT)

Distributed ledger technology, net zoals blockchain, is een software architectuur voor samenwerking gebaseerd op gedeelde en gedistribueerde data over de grenzen van de organisatie heen.  Een aantal bedrijven is al bezig een overstap te maken van traditionele naar DLT-gebaseerde oplossingen.

6. Edge computing

Forrester stelt dat edge computing organisaties in staat stelt data en diensten zodanig te distribueren dat  een groeiend aantal netwerkgebonden apparaten optimaal kan worden benut. Edge computing zorgt voor een convergentie van hard- en software op kleinere servers en apparaten waardoor een meer genetwerkte werkomgeving ontstaat.

7. Kwantum computing

Organisaties gaan kwantum computing inzetten om vraagstukken op te lossen die mensen tot nog toe niet konden kraken. De mogelijkheden variëren per industrietak, maar Forrester verwacht dat kwantum computing kan worden ingezet voor het optimaliseren van risk portfolio's, prijsbepalingen en het bouwen van meer geavanceerde machinelearning-toepassingen.

8. Serverless computing

De volgende stap in het losmaken van applicaties van de onderliggende hardware-infrastructuur stelt ontwikkelaars in staat zich uitsluitend te concentreren op het toevoegen van functionaliteit die direct bijdraagt aan de waarde van de onderneming.

9. Additive manufacturing

Deze vorm van productie is gebaseerd op software-ontwerpen die worden omgezet in tastbare producten met 3D-printing. Producten kunnen hierdoor sneller op de markt gebracht worden doormiddel van rapid prototyping of productie op kleine schaal.

10. Augmented, virtual en mixed reality

Gebruikers van deze technologie krijgen de mogelijkheid objecten uit de fysieke wereld aan te vullen met virtuele objecten. Organisaties kunnen hun klanten een beter beeld geven van hun aanbod en bovendien dit onder de aandacht brengen bij een breder publiek.

11. Digital twin

Door een digitaal model te bouwen van een fysiek object kan een beter inzicht worden verkregen in de status en prestaties van het object. Deze aanpak maakt het voor producteigenaren en -beheerders mogelijk de waarde van het object te vergroten.

12. Nanotechnologie

Technologie die gebruik maakt van materialen met een afmeting tussen de 1 en 100 nanometer belooft veel nieuwe mogelijkheden voor toepassingen in de biologische en chemische industrie.

Interessant? Lees meer over deze trends

Deep learning neemt razendsnel een essentiële rol in bij bedrijfsprocessen. Bekijk theorie en voorbeelden

Welke rol speelt natuurlijke taalverwerking in toekomstige bedrijfsmodellen. Chatbots worden steeds beter.

Wat zijn de belangrijkste mythes over blockchain en wie gebruikt er eigenlijk al blockchain-technologie? Hoe start je je carrière als blockchain-expert?

Nederland speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van kwantumhardware en kwantumsoftware.

3D printing kan een revolutie veroorzaken in de manier waarop bedrijven ontwerpen, produceren en distribueren

Serverless computing is na containers de nieuwste stap in het gebruik van clouddiensten.

Een digital twin biedt overzicht bij het beheer en de ontwikkeling van complexe infrastructuren

 

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in